Tatar ze śledzia to danie, które można błyskawicznie przygotować. Śledziowy tatar nadaje się idealnie jako przekąska. Przepis jest prosty i łatwy - do wykonania dla osób nieobytych w kuchni.
Składniki potrzebne na tatara ze śledzia:
- 0,5 kg matiasów
- 0,15 kg ogórków kiszonych
- 0,15 kg marynowanych grzybów
- 2 małe cebule
- 2 łyżki oleju
- sól, pieprz
W przypadku tego tataru dużo zależy od przygotowania śledzia.
Matiasy (czym się polskie matiasy różnią od prawdziwych pisałem w tej wiadomości), bo z nich najczęściej korzystamy w kuchni, musimy odpowiednio wymoczyć.
Czas tej operacji zależy od stopnia zasolenia śledzi i każdy musi
zdecydować sam jak długo chce trzymać rybę w mleku. Tak właśnie – w mleku a nie
w wodzie, bo woda wypłukuje wiele śledziowego aromatu i matias traci w smaku. A
przygotowany na tatara musi być wyrazisty i nie może być mdły.
Tak więc w zależności od
stopnia zasolenia śledzia moczymy je dłużej lub krócej w mleku. Wszystko zależy
od tego, jak bardzo słone matiasy lubimy. Następnie śledzia suszymy – najlepiej
przy pomocy papierowego ręcznika. Kroimy w możliwie drobną kostkę. Do tej
czynności warto się przyłożyć, bo potem od tego zależy jak gotowe danie
zaprezentuje się na stole. Drobne kosteczki pieprzymy i odstawiamy.
Zobacz też: Śledź korzenny w oleju
Równie drobno siekamy pozostałe
produkty, czyli ogórki kiszone, cebulę oraz marynowane grzyby. Teraz wszystkie te
składniki (włącznie z pokrojonym wcześniej śledziem) starannie mieszamy w
półmisku dodając olej.
Może to być olej rzepakowy, lniany lub z pestek
winogron. To jest pole do działania i wyobraźni, gdyż smak tatara ze śledzia
może zmieniać właśnie olej. Dzięki zmianie oleju to tatar ze śledzia za każdym razem
może smakować inaczej. Na końcu
degustujemy i w razie potrzeby doprawiamy jeszcze pieprzem i solą.
Tak przygotowanego tatara
schładzamy w lodówce. Powinien tam postać kilka godzin pozwalając też na to by
wszystkie smaki harmonijnie się połączyły.
Tatara że śledzia podajemy przystrojonego na przykład pietruszką, albo jak na zdjęciu kawałkami avocado.
W tym miejscu wiele zależy od naszej wyobraźni. Tatar świetnie smakuje, gdy
połączymy go z kieliszkiem zmrożonej wódki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz