piątek, 17 maja 2019

Tatar ze śledzia


Tatar ze śledzia to danie, które można błyskawicznie przygotować. Śledziowy tatar nadaje się idealnie jako przekąska. Przepis jest prosty i łatwy - do wykonania dla osób nieobytych w kuchni.


 
tatar śledziowy, tatar z matiasów, jak przygotować tatar ze śledzia
Fot. Pixabay.com

Składniki potrzebne na tatara ze śledzia:

  • 0,5 kg matiasów
  • 0,15 kg ogórków kiszonych
  • 0,15 kg marynowanych grzybów
  • 2 małe cebule
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz


W przypadku tego tataru dużo zależy od przygotowania śledzia. Matiasy (czym się polskie matiasy różnią od prawdziwych pisałem w tej wiadomości), bo z nich najczęściej korzystamy w kuchni, musimy odpowiednio wymoczyć.

Czas tej operacji zależy od stopnia zasolenia śledzi i każdy musi zdecydować sam jak długo chce trzymać rybę w mleku. Tak właśnie – w mleku a nie w wodzie, bo woda wypłukuje wiele śledziowego aromatu i matias traci w smaku. A przygotowany na tatara musi być wyrazisty i nie może być mdły.

Tak więc w zależności od stopnia zasolenia śledzia moczymy je dłużej lub krócej w mleku. Wszystko zależy od tego, jak bardzo słone matiasy lubimy. Następnie śledzia suszymy – najlepiej przy pomocy papierowego ręcznika. Kroimy w możliwie drobną kostkę. Do tej czynności warto się przyłożyć, bo potem od tego zależy jak gotowe danie zaprezentuje się na stole. Drobne kosteczki pieprzymy i odstawiamy.

               Zobacz też: Śledź korzenny w oleju

Równie drobno siekamy pozostałe produkty, czyli ogórki kiszone, cebulę oraz marynowane grzyby. Teraz wszystkie te składniki (włącznie z pokrojonym wcześniej śledziem) starannie mieszamy w półmisku dodając olej. 

Może to być olej rzepakowy, lniany lub z pestek winogron. To jest pole do działania i wyobraźni, gdyż smak tatara ze śledzia może zmieniać właśnie olej. Dzięki zmianie oleju to tatar ze śledzia za każdym razem może smakować inaczej.  Na końcu degustujemy i w razie potrzeby doprawiamy jeszcze pieprzem i solą.

Tak przygotowanego tatara schładzamy w lodówce. Powinien tam postać kilka godzin pozwalając też na to by wszystkie smaki harmonijnie się połączyły.

Tatara że śledzia podajemy przystrojonego na przykład pietruszką, albo jak na zdjęciu kawałkami avocado. W tym miejscu wiele zależy od naszej wyobraźni. Tatar świetnie smakuje, gdy połączymy go z kieliszkiem zmrożonej wódki.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz