Podany tu przepis na śledzie korzenne jest idealnym przepisem dla tych, którzy lubią w kuchni eksperymentować i szukają własnych smaków. Zanim jednak do tego dojdzie od czegoś trzeba zacząć.
Fot. Fotolia.com |
Zbierzmy więc składniki potrzebne do przygotowania śledzia w oleju:
- 1 kg matiasów śledziowych
- 400 ml mleka
- 400 ml oleju
- 2 cebule
- 2 liście laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 2 goździki
- 10 ziaren pieprzu
Cebulę kroimy w drobną kostkę. W najprostszej wersji w słoju warstwowo układamy cebulę śledzie i przyprawy, a całość zalewamy olejem.
Warto jednak popróbować i wzbogacić ten smak. Można do słoja dodać kilka łyżek octu winnego, białego wina lub soku z cytryny. Można tez zrobić eksperymenty z ziołami, goździkami, większą ilością liści laurowych czy mielonego ziela angielskiego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz