Kurczak pieczony z pomarańczami to taka odmienna wersja nudnego ptaka robionego na szybko. Nad kurczakiem w pomarańczach trzeba troszkę popracować. Ale nie bójmy się - przepis jest prosty i bez problemu przygotuje go osoba z małym doświadczeniem kulinarnym.
Fot. Fotolia.com |
Do zrobienia kurczaka pieczonego potrzebujemy:
- kurczaka
- 3 pomarańcze
- miód
- sok z cytryny
- tymianek
- czosnek
- sól
Jeśli nie mamy aż tyle czasu to trudno, ale od tego zacznijmy pracę nad kurczakiem, by miał jak najwięcej czasu na zdobycie aromatu.
Zobacz też: Zapiekane udka z kurczaka
Kurczaka wyjmujemy z lodówki nie później niż na godzinę przed rozpoczęciem pieczenia. Piekarnik początkowo rozgrzewamy do 220 stop.C i wkładamy do niego kurczaka z cała marynatą w naczyniu żaroodpornym. Po kwadransie zmniejszamy temperaturę do 180 stop.C.
Po następnej półgodzinie kurczaka obracamy i dodajemy do niego pokrojoną w plastry pomarańcz. W ciągu pół godziny do 45 min skórka powinna się ładnie przyrumienić.
Kurczaka można podać z frytkami, pieczonymi ziemniakami lub kaszą. Na talerzy podlewamy go też sosem, w którym się upiekł. Wcześniej warto go trochę zredukować.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz