poniedziałek, 6 maja 2019

Kurczak pieczony z pomarańczami

Kurczak pieczony z pomarańczami to taka odmienna wersja nudnego ptaka robionego na szybko. Nad kurczakiem w pomarańczach trzeba troszkę popracować. Ale nie bójmy się - przepis jest prosty i bez problemu przygotuje go osoba z małym doświadczeniem kulinarnym.

kurczak pieczony z pomarańczami, kurczak upieczony, jak upiec kurczaka, jak przyprawic kurczaka
Fot. Fotolia.com

Do zrobienia kurczaka pieczonego potrzebujemy:

  • kurczaka
  • 3 pomarańcze
  • miód
  • sok z cytryny
  • tymianek
  • czosnek
  • sól
Kurczaka dobrze jest zacząć przygotowywać dzień wcześniej. Wtedy go myjemy, suszymy papierowym ręcznikiem i przyprawiamy. Wykorzystamy do tego sól - kurczaka trzeba dość mocno posolić i obficie posypać tymiankiem z czosnkiem - również w środku. Czosnek siekamy (nie używamy praski). Kurczaka wkładamy do naczynia, w którym jest już sok z półtorej pomarańczy i połowy cytryny oraz miód (2 duże łyżki stołowe). W takiej postaci powinien on spędzić noc w lodówce.

Jeśli nie mamy aż tyle czasu to trudno, ale od tego zacznijmy pracę nad kurczakiem, by miał jak najwięcej czasu na zdobycie aromatu.

                Zobacz też: Zapiekane udka z kurczaka

Kurczaka wyjmujemy z lodówki nie później niż na godzinę przed rozpoczęciem pieczenia. Piekarnik początkowo rozgrzewamy do 220 stop.C i wkładamy do niego kurczaka z cała marynatą w naczyniu żaroodpornym. Po kwadransie zmniejszamy temperaturę do 180 stop.C.

Po następnej półgodzinie kurczaka obracamy i dodajemy do niego pokrojoną w plastry pomarańcz. W ciągu pół godziny do 45 min skórka powinna się ładnie przyrumienić.

Kurczaka można podać z frytkami, pieczonymi ziemniakami lub kaszą. Na talerzy podlewamy go też sosem, w którym się upiekł. Wcześniej warto go trochę zredukować.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz