Fot. Shutterstock |
- 10 udek (kulek) kurczaka
- 4 pomidory
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka żółta
- 2 czerwone cebule
- 1 główka czosnku
- 1 łyżka suszonego oregano
- 1 łyżka suszonej bazylii
- 1 łyżka wędzonej papryki
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- olej
- sok z limonki lub cytryny
- otarta skórka z limonki
- sól
- pieprz
Udka z kurczaka dobrze jest mocno posolić i zostawić na kilka godzin. Potem podsmażamy je krótko na patelni na oleju. Wystarczy, by zarumieniła się skórka.
Podsmażone udka wrzucamy na brytfankę uprzednio natłuszczoną olejem. Dokładamy sparzone i obrane ze skóry pomidory (najlepsze są malinowe) oraz pozbawioną gniazd nasiennych paprykę. Dodajemy też cebulę. Wszystkie warzywa uprzednio kroimy w ósemki.
Zobacz też: Rewelacyjny kurczak w ziołach
Główkę czosnku dzielimy na ząbki, ale ich nie obieramy. W ten sposób oddadzą one więcej aromatu. Czosnek, wraz z oregano, bazylią, wędzona i ostrą papryką wrzucamy do brytfanki. Całość solimy, pieprzymy i dodajemy dwie łyżki oleju. Dodajemy także sok z połowy cytryny lub limonki oraz otartą z nich skórkę. Całość dokładnie mieszamy, tak przyprawy były na każdym składniku.
Teraz brytfanka jest już gotowa by umieścić ja w piekarniku. Powinien on być rozgrzany do temperatury około 180 stop. C., a całość trzymamy w nim przez godzinę - aż udka będą miękkie.
W czasie zapiekania warto zadbać o to całość przemieszać, a gdy warzywa puszczą sok - polewać płynem. Brytfanki nie należy przykrywać.
Zapiekane udka z kurczaka idealnie smakują z białym pieczywem, ryżem lub kaszą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz