piątek, 26 kwietnia 2019

Zapiekane udka kurczaka

Zapiekane udka z kurczaka to propozycja na smaczny i jednocześnie nietypowy obiad domowy. Przygotowanie kurczaka do zapiekania nie jest trudne a całe danie można wykonać w półtorej godziny. 

na talerzu zapieczone udka z kurczaka w towarzystwieczerwonych i zoltych warzyw
Fot. Shutterstock
Składniki potrzebne do przygotowania zapiekanych udek kurczaka to:

  • 10 udek (kulek) kurczaka
  • 4 pomidory
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka żółta
  • 2 czerwone cebule
  • 1 główka czosnku
  • 1 łyżka suszonego oregano
  • 1 łyżka suszonej bazylii
  • 1 łyżka wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • olej
  • sok z limonki lub cytryny
  • otarta skórka z limonki 
  • sól 
  • pieprz

Udka z kurczaka dobrze jest mocno posolić i zostawić na kilka godzin. Potem podsmażamy je krótko na patelni na oleju. Wystarczy, by zarumieniła się skórka.

Podsmażone udka wrzucamy na brytfankę uprzednio natłuszczoną olejem. Dokładamy sparzone i obrane ze skóry pomidory (najlepsze są malinowe) oraz pozbawioną gniazd nasiennych paprykę. Dodajemy też cebulę. Wszystkie warzywa uprzednio kroimy w ósemki.

            Zobacz też: Rewelacyjny kurczak w ziołach

Główkę czosnku dzielimy na ząbki, ale ich nie obieramy. W ten sposób oddadzą one więcej aromatu. Czosnek, wraz z oregano, bazylią, wędzona i ostrą papryką wrzucamy do brytfanki. Całość solimy, pieprzymy i dodajemy dwie łyżki oleju. Dodajemy także sok z połowy cytryny lub limonki oraz otartą z nich skórkę. Całość dokładnie mieszamy, tak przyprawy były na każdym składniku.

Teraz brytfanka jest już gotowa by umieścić ja w piekarniku. Powinien on być rozgrzany do temperatury około 180 stop. C., a całość trzymamy w nim przez godzinę - aż udka będą miękkie.

W czasie zapiekania warto zadbać o to całość przemieszać, a gdy warzywa puszczą sok - polewać płynem. Brytfanki nie należy przykrywać.

Zapiekane udka z kurczaka idealnie smakują z białym pieczywem, ryżem lub kaszą.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz