Gotowane szparagi mogą być wyśmienitym dodatkiem do mięsa lub ryby. Mogą też stanowić samodzielną potrawę. Można polać je roztopionym masłem lub sosem - najpopularniejszym jest holenderski. Gotowanie szparagów jest bardzo proste.
|
Fot. Pixabay.com |
Zanim zabierzemy się do dzieła warto przygotować:
- 1 kg szparagów
- 100 g masła
- 1 łyżkę tartej bułki
- cukier
- sól
Przed gotowaniem szparagi należy obrać. Zdrewniałe od spodu części trzeba odciąć i wyrzucić. Łatwiej je ugotujemy, gdy zwiążemy je w pęczki. Szparagi gotujemy w wodzie posolonej z dodatkiem niewielkiej ilości cukru. Idealnie, gdy mamy wysoki garnek tak, by czubki nieco wystawały nad wodę - są one delikatne i nie wymagają tak długiego gotowania. Białe szparagi gotujemy pod przykryciem około kwadransa, zielone - do 10 min.
Ugotowane szparagi wykładamy na półmisek, klasycznie czubkami do środka. Najłatwiej przygotować je polewając masłem z bułką tartą. W wypadku szparagów masło może być nieco przypalone.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz