piątek, 26 kwietnia 2019

Jak ugotować szparagi

Gotowane szparagi mogą być wyśmienitym dodatkiem do mięsa lub ryby. Mogą też stanowić samodzielną potrawę. Można polać je roztopionym masłem lub sosem - najpopularniejszym jest holenderski. Gotowanie szparagów jest bardzo proste.

Fot. Pixabay.com
Zanim zabierzemy się do dzieła warto przygotować:
  • 1 kg szparagów
  • 100 g masła
  • 1 łyżkę tartej bułki
  • cukier 
  • sól
Przed gotowaniem szparagi należy obrać. Zdrewniałe od spodu części trzeba odciąć i wyrzucić. Łatwiej je ugotujemy, gdy zwiążemy je w pęczki. Szparagi gotujemy w wodzie posolonej z dodatkiem niewielkiej ilości cukru. Idealnie, gdy mamy wysoki garnek tak, by czubki nieco wystawały nad wodę - są one delikatne i nie wymagają tak długiego gotowania. Białe szparagi gotujemy pod przykryciem około kwadransa, zielone - do 10 min.

Ugotowane szparagi wykładamy na półmisek, klasycznie czubkami do środka. Najłatwiej przygotować je polewając masłem z bułką tartą. W wypadku szparagów masło może być nieco przypalone.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz