piątek, 26 kwietnia 2019

Nalewka z rabarbaru czyli rabarbarówka dla pań

Nalewka z rabarbaru, czyli rabarbarowa albo rabarbarówka. Wszystkie nazwy znaczą to samo i określają zrobioną nalewkę z rabarbaru. Wiele osób przyznaje, że nie wpada im do głowy, że rabarbar nadaje się na nalewkę. A jednak warto spróbować, pamiętając jednak, że podany przepis na nalewkę z rabarbaru nie daje mocnego trunku.

Fot. Fotolia.com
Musimy więc zgromadzić:
  • 1 kg rabarbaru
  • 1 l wódki
  • 200 g cukru
Rabarbar  trzeba dobrze umyć i pokroić w niewielkie kawałki. Włożyć do dużego słoja i zasypać cukrem. Trzymamy go tak przez kilka dni codziennie wstrząsając, aż cukier się rozpuści a rabarbar puści sok.

Dopiero teraz można dolać wódki. Ponieważ soku  trochę się uzbierało najlepiej wykorzystać dobrą wódkę o mocy 45%. (Pamiętajmy, że z kiepskich składników nie otrzymamy dobrych nalewek). Gotowa nalewka z rabarbaru nie będzie miała więcej niż trzydzieści kilka procent mocy, a taką najbardziej smakuje paniom.

               Czytaj też: Natychmiastowa nalewka z rabarbaru

Rabarbar z wódką odstawiamy jeszcze na około sześć tygodni. Można też ten czas przedłużyć - rabarbar akurat można macerować dłużej. Gdy zdecydujemy się na degustacje płyn zlewamy i filtrujemy. Z rabarbaru robimy ciasto.

Nalewka z rabarbaru według tego przepisu nadaje się do picia niemal natychmiast po przelaniu do butelek. Najlepiej smakuje schłodzona.


4 komentarze:

  1. Czy mogę użyć zamiast wódki spirytus ?

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy mogę użyć zamiast wódki spirytus ?

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy mogę użyć zamiast wódki spirytus ?

    OdpowiedzUsuń
  4. Można, ale trzeba pamiętać, żeby go odpowiednio rozcieńczyć przed użyciem.

    OdpowiedzUsuń