piątek, 26 kwietnia 2019

Wiosenna nalewka z magnolii

Kiedy tylko rozkwitają magnolie warto pokusić się o przygotowanie nalewki. Wystarczy tylko trochę wina i wódki - przygotowywanie nalewki z magnolii nie jest trudne.



Do przyrządzenia nalewki z magnolii przede wszystkim musimy przygotować:

  • 1 kwiat magnolii
  • 1 laskę wanilii
  • 350 g cukru
  • 750 ml wina wytrawnego czerwonego
  • 400 ml wódki 45%.
Przygotowanie nalewki z magnolii zaczynamy od zerwania dorodnego kwiatu magnolii, jego umycia dokładnego i pokrojenia w cienkie paski. Wrzucamy je do słoja. Dodajemy do niego przekrojoną na pół laskę wanilii (pamiętajmy o pozbyciu się z niej pestek).

Całość zasypujemy cukrem, zalewamy winem i wódką (pamiętajmy o kolejności) i odstawiamy w chłodne miejsce na 10-14 dni.

Gdy otworzymy słój kwiat magnolii i laskę wyrzucimy. Płyn dokładnie przefiltrujemy i wlejemy do butelek. Wyniesiemy je do magazynu nalewek dobrze opisane. Bo sięgnąć po nalewkę z magnolii warto dopiero po roku.

Ale smak wart jest tego czekania.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz