fot. Pixabay.com |
- 50 baldachów kwiatów czarnego bzu
- 4 cytryny lub
- 2 cytryny
- 2 limonki,
- 0,75 kg cukru
- 1 l spirytusu
- 1 l wody
Całość zalewamy ostudzonym syropem cukrowym, tak by wszystkie warstwy znalazły się w płynie. Przykrywamy gazą i odstawiamy w jasne miejsce na około 7-10 dni.
Czytaj też: Nalewka z czarnego bzu z koniakiem
Po tym czasie syrop zlewamy filtrując go przez gazę. Łączymy z sokiem wyciśniętym z cytryn lub limonek (w zależności którą opcję wybraliśmy. Jedna limonka zastępuje jedną cytrynę) i spirytusem.
Jeśli dysponujemy korzeniem arcydzięgla to możemy go dodać. Nie jest to jednak obowiązkowe, ale warto się o niego postarać.
Ten nalew odstawiamy na dwa tygodnie (do miesiąca), co kilka dni potrząsając naczyniem. Następnie zlewamy, dokładnie filtrujemy i wlewamy do butelek.
Odstawiamy w ciemne i chłodne miejsce. Najmniej na miesiąc, a najlepiej na pół roku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz