wtorek, 29 grudnia 2015

Nalewka z ananasa na rumie

Ananasy są coraz bardziej popularne w kuchni. Chętnie sięgają po nie również miłośnicy nalewek. Pojawia się też więcej przepisów na nalewki ananasowe. Również nowością jest ten przepis z wykorzystaniem rumu.  



ananas na rumie, ananas z alkoholem, nalewka ananasowa, nalewka z ananasa,
Fot. Fotolia.com

Składniki nalewki ananasowej na rumie:

  • 1 ananas
  • 1 l białego rumu
  • 0,4 kg miodu
  • 2 laski wanilii
  • 5 goździków
  • 2 cm kory cynamonowej
  • szczypta gałki muszkatołowej

Ananasa musimy najpierw umyć, a potem obrać i pokroić w mniejsze kawałki. Kawałki ananasa warto nakłuć i wrzucić do gąsiorka. Całość zalewamy miodem.

Dodajemy resztę składników. Laski wanilii musimy przekroić wzdłuż, warto wybrać z niej pestki. Gałkę muszkatołową najlepiej zmielić na świeżo. Wystarczy spora szczypta. Korę z cynamonu warto skruszyć na małe kawałki. 

         Zobacz też: Nalewka z ananasa

Na samym końcu do słoja wlewamy biały rum. Słój szczelnie zamykamy i odstawiamy w słoneczne miejsce. Od czasu do czasu warto nim zamieszać, by mieć pewność, że miód się rozpuści całkowicie. 

         Czytaj też: Nalewka cytrynowo-ananasowa

Po trzech tygodniach nalewkę należy przefiltrować. Nasączone alkoholem kawałki ananasa odkładamy, by wykorzystać je do deserów (np. dodatek do lodów). Przefiltrowaną ananasówkę wlewamy do butelek. Praktycznie od tego momentu nadaje się ona degustacji.

Mocna nalewka z akacji

Aromat kwiatu akacji zalanego alkoholem dobrze uwydatnia dodatek cukru. Nalewka jednak nie musi być rozcieńczana wodą. Ten przepis na nalewkę z kwiatów akacji nie przewiduje jej udziału, więc trunek otrzymujemy mocniejszy. Musi on jednak nieco dłużej leżakować.



akacje z wódka, jak zrobić nalewkę z akacji, nalewka z akacji, przepis na nalewkę z akacji,


Składniki nalewki akacjowej bez wody:


  • 150 g kwiatów akacji
  • 1 l wódki
  • 400 g cukru
  • laska wanilii
Do wyrobu nalewki używamy samych płatków akacji i ich to właśnie musimy zebrać odpowiednią ilość. Myjemy je, suszymy i wsypujemy do słoja. Następnie zalewamy je wódką i odstawiamy w dobrze nasłonecznione miejsce na 40 dni. 

                Zobacz też: Nalewka akacjowa z wodą

Po tym czasie słój otwieramy i dosypujemy do niego cukier. Słój ponownie szczelnie zamykamy i odstawiamy w  to samo miejsce na trzy miesiące. Ale od czasu do czasu nim potrząsamy by mieć pewność, że cały cukier się rozpuści.

Po tym czasie nastaw przelewamy najpierw przez gęste sito a następnie dokładnie filtrujemy. Klarowny płyn zlewamy do butelek. W zasadzie tak przygotowana nalewka akacjowa nie musi już dłużej dojrzewać i nadaje się do spożycia.