wtorek, 29 grudnia 2015

Mocna nalewka z akacji

Aromat kwiatu akacji zalanego alkoholem dobrze uwydatnia dodatek cukru. Nalewka jednak nie musi być rozcieńczana wodą. Ten przepis na nalewkę z kwiatów akacji nie przewiduje jej udziału, więc trunek otrzymujemy mocniejszy. Musi on jednak nieco dłużej leżakować.


Składniki nalewki akacjowej bez wody:

  • 150 g kwiatów akacji
  • 1 l wódki
  • 400 g cukru
  • laska wanilii

Do wyrobu nalewki używamy samych płatków akacji i ich to właśnie musimy zebrać odpowiednią ilość. Myjemy je, suszymy i wsypujemy do słoja. Następnie zalewamy je wódką i odstawiamy w dobrze nasłonecznione miejsce na 40 dni. 

                Zobacz też: Nalewka akacjowa z wodą

Po tym czasie słój otwieramy i dosypujemy do niego cukier. Słój ponownie szczelnie zamykamy i odstawiamy w  to samo miejsce na trzy miesiące. Ale od czasu do czasu nim potrząsamy by mieć pewność, że cały cukier się rozpuści.

Po tym czasie nastaw przelewamy najpierw przez gęste sito a następnie dokładnie filtrujemy. Klarowny płyn zlewamy do butelek. W zasadzie tak przygotowana nalewka akacjowa nie musi już dłużej dojrzewać i nadaje się do spożycia.

1 komentarz:

  1. nalewki z akacji jeszcze nie próbowałam, ciekawi mniej jej smak, będę musiała wypróbować:)

    OdpowiedzUsuń