czwartek, 25 kwietnia 2019

Jak łatwo przyrządzić szparagi

W starożytnych Chinach szparag był znany jako środek do kaszlu. W Egipcie stosowano szparagi jako środek na wątrobę. U Greków dla odmiany szparagi były uznanym lekiem na nerki. 

fot.Pixabay.com
Podziemne pędy szparagów, czyli te które zjadamy, są cenioną jarzyną. Przypisuje się im właściwości afrodyzyjne. Powiada się, że ten kto zjada dużo szparagów ma wielkie powodzenie. Na pewno jednak szparag zawierza witaminy, składniki mineralne i glikozydy. Pobudza funkcję nerek i podobno oczyszcza krew.

Gotowane szparagi

Szparagi gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem cukru przez około 20-30 min. Będą gotowe, gdy widelec będzie łatwo wchodził w końcówkę szparaga.

Szparagi na różne sposoby:

Ugotowane można podawać jako samodzielne danie z masłem i tartą bułką.

Mogą być dodatkiem do mięsa lub ryb.

Ugotowane szparagi można polać różnymi sosami

gorącym holenderskim
beszamelowym
veloute
serowym
         
Surowe szparagi można podawać na zimno z sosami:

musztardowym
tatarskim
majonezowym
winegret
remoulade

Ostudzone szparagi można pokroić w małe kawałki, doprawić solą, pieprzem, cukrem i podawać mocno oziębione w pucharkach lub na liściach sałaty.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz