czwartek, 25 kwietnia 2019

Listkówka brzoskwiniowa

Nie tylko owoce ale i liście brzoskwini nadają się na nalewkę. Wykorzystując podany tu przepis na nalewkę na liściach brzoskwini otrzymamy trunek, który można spożywać samodzielnie albo dodać do później zrobionej nalewki z brzoskwiń wzbogacając jej smak.


lezace dojarzale brzoskwinie i sok z brzoskwini w karafce w towarzystwie zielonych lisci z brzoskwin
Fot. Fotolia.com

Do przygotowania listkówki brzoskwiniowej potrzeba:

  • 3 pełne szklanki liści brzoskwiń
  • 1 l spirytusu
  • 1,2 l wody
  • 300 g wody
  • 1 laskę wanilii
  • pół łyżeczki kwasku cytrynowego
Nalewkę na liściach brzoskwini najlepiej przygotować ze świeżo zerwanych, młodych i zdrowych liści brzoskwini. Najpierw musimy je umyć a potem wrzucić do słoja. Liście zalewamy spirytusem, ale rozcieńczonym szklanką wody.

               Zobacz też: Przepis na nalewkę brzoskwiniową bez cukru

Liście nie mogą zbyt długo leżeć w spirytusie - nie krócej niż osiem, ale nie dłużej niż 10 godzin. Zanim go jednak zlejemy przygotowujemy syrop z litra wody i cukru do którego jednak dodajemy przeciętą wzdłuż laskę wanilii i kwasek cytrynowy.

Gdy syrop przestygnie a alkohol oddzielimy od liści to płyny powoli łączymy. Przefiltrowane wlewamy do ciemnych butelek. Listkówka brzoskwiniowa nie lubi światła - pod jego wpływem zmienia ona niekorzystnie swój kolor.

W ciemnym i chłodnym miejscu nalewka powinna jeszcze leżakować przez trzy tygodnie.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz