Listkówka nie jest zwykła nalewką. Najczęściej nalewki na liściach porzeczek używa się do wzbogacania smaku innych trunków. Zwłaszcza nalewki z czarnej porzeczki czyli smorodinówki.
Fot. Pan Piter |
Do przygotowania listkówki potrzebujemy:
- 2 szklanek liści czarnej porzeczki
- 1 l mocnej wódki
- szklanki cukru
- 1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego
Listkówkę z liści porzeczek przygotowujemy wczesną wiosną. Liście i młode pędy należy zrywać z krzaków zanim zaczną one kwitnąć. Uzbieranie dwóch szklanek wymaga oberwania co najmniej kilku krzaczków.
Liście wkładamy do słoja i zalewamy pół litrem wódki. Dobrze użyć takiej mocniejszej - 45%. Słój, szczelnie zamknięty, odstawiamy mniej więcej na tydzień w ciemne miejsce. Literatura mówi o tym, by tak zalanych liści nie trzymać dłużej niż 10 dni.
Czytaj też: Smorodinówka - nalewka z czarnej porzeczki
Zlany płyn zamykamy w butelce a liście zalewamy po raz drugi pozostałą wódką. Tym razem słój wstawiamy w chłodne miejsce i liście możemy trzymać tak aż dwa tygodnie. Ponownie zlewamy wyciąg, przelewamy do butelki a liście zasypujemy cukrem.
Czekamy kilka dni aż cukier się rozpuści. Gdy słojem będziemy codziennie mieszać, to ten proces przyspieszymy. Na końcu zlewamy syrop, a liście możemy już wyrzucić.
Teraz wszystkie trzy płyny łączymy i wsypujemy kwasek cytrynowy. Jego obecność powinna poprawić kolor nalewki, którą jeszcze musimy przefiltrować.
Klarowną listkówkę wlewamy do butelek, które wynosimy do chłodnego pomieszczenia. Nalewkę możemy wypić samą (nie wcześniej niż po trzech miesiącach leżakowania). Ale lepszy z niej pożytek zrobimy, gdy dodamy do smorodinówki (około 20%. objętości) lub innych nalewek (już w znacznie mniejszych proporcjach).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz