środa, 24 kwietnia 2019

Natychmiastowa nalewka rabarbarowa

Nalewka rabarbarowa to jedna z pierwszych nalewek, którą ze świeżych zbiorów można przygotowywać wiosną. Nalewka rabarbarowa zrobiona według tego przepisu nadaje się do spożycia już dnia następnego.


stojaca karawka z czerwona nalewka rabarbarowa
Fot. Fotolia.com

Wystarczy tylko mieć:

  • 1 l soku z rabarbaru
  • 1 l spirytusu
  • 1 szklankę płynnego miodu (ok. 320 g)
Przygotowanie tej nalewki jest banalnie proste. Do słoja wlewamy świeżo wyciśnięty sok z rabarbaru. Do tego samego słoja powoli, ciągle mieszając, dodajemy miód i spirytus. Najlepiej robić to na przemian - trochę spirytusu, trochę miodu.

Gdy się upewnimy, że miód się całkowicie rozpuścił to słój zamykamy i wstawiamy do lodówki na dobę.

Po upływie tego czasu słojem mocno wstrząsamy a jego zawartość przelewamy do butelek. Tak przygotowanej nalewki rabarbarowej nie musimy filtrować. Warto natomiast pamiętać, że nalewka rabarbarowa najlepiej smakuje gdy jest schłodzona.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz