poniedziałek, 6 maja 2019

Szparagi z pomarańczami i cebulą w szynce

Szparagi z pomarańczami i cebulą owinięte szynką na półmisku wyglądają bardzo elegancko. Są niewątpliwą ozdobą każdego stołu. Przepis na tak przygotowanie szparagi jest bardzo prosty.

szparagi z pomarańczą, szparagi w szynce, wiązka szparagów,
Fot. Pixabay.com

Do przygotowania szparagów potrzebujemy:

  • wiązkę szparagów - 300 g
  • 5 cienkich plasterków szynki
  • 3 pomarańcze
  • 2 łagodne cebule
  • czarne oliwki
  • koperek
  • oliwę
  • sól
Szparagi - około 300 g - najpierw musimy obrać, umyć i wrzucić do osolonego wrzątku na około 20 minut. Gdy szparagi się gotują, bierzemy się za pomarańcze. Najpierw je dokładnie myjemy w ciepłej wodzie, potem suszymy. Potem dwie z nich starannie kroimy w cienkie plastry. Dobrze jest więc, gdy uda nam się kupić pomarańcze z cienką skórką. W krążki kroimy też cebulę.

               Czytaj też: Jak przygotować szparagi zapiekane

Z trzeciej pomarańczy wyciskamy sok. Mieszamy go z solą i oliwą. Tak otrzymujemy sos, którym potem polejemy szparagi i pomarańcze.

Po kilka ostudzonych szparagów zawijamy w plastry szynki. Tak je umieszczamy na półmisku przekładając plastrami pomarańczy i cebuli. Następnie dekorujemy je oliwkami i gałązkami koperku.

Sos podajemy osobno w sosjerce.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz