Szparagi z pomarańczami i cebulą owinięte szynką na półmisku wyglądają bardzo elegancko. Są niewątpliwą ozdobą każdego stołu. Przepis na tak przygotowanie szparagi jest bardzo prosty.
Fot. Pixabay.com |
Do przygotowania szparagów potrzebujemy:
- wiązkę szparagów - 300 g
- 5 cienkich plasterków szynki
- 3 pomarańcze
- 2 łagodne cebule
- czarne oliwki
- koperek
- oliwę
- sól
Czytaj też: Jak przygotować szparagi zapiekane
Z trzeciej pomarańczy wyciskamy sok. Mieszamy go z solą i oliwą. Tak otrzymujemy sos, którym potem polejemy szparagi i pomarańcze.
Po kilka ostudzonych szparagów zawijamy w plastry szynki. Tak je umieszczamy na półmisku przekładając plastrami pomarańczy i cebuli. Następnie dekorujemy je oliwkami i gałązkami koperku.
Sos podajemy osobno w sosjerce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz