Bardzo ważną rzeczą przy przygotowywaniu szparagów, nawet do zapiekania, jest ich dokładne obranie. Nawet zielone, wbrew potocznej opinii należy obrać, z tym że nie całe. Bez skrupułów należy też pozbyć się twardych i zdrewniałych końcówek. Nawet mały kawałek zdrewniałego szparaga może nadać goryczkę całej potrawie.
Fot. Pixabay.com |
Do przygotowania zapiekanych szparagów trzeba przygotować:
- 1 kg szparagów
- 10 dag żółtego sera
- 5 dag masła
- szklankę śmietanki
- 2 jajka
- sól
- pieprz
Obrane szparagi gotujemy w osolonej wodzie z niewielkim dodatkiem cukru przez około 10 min. Następnie odsączamy na papierowym ręczniku i układamy w ogniotrwałym naczyniu. Posypujemy utartym żółtym serem (polecam oscypek) okładamy kawałkami masła i zalewamy śmietanką rozmąconą z jajami.
Szparagi można też zapiekać w inny sposób. Bardzo smaczne są zawinięte z boczkiem i obłożone serem takim jak oscypek. Przepis jak je przyrządzić znajdziemy w tym miejscu.
Do piekarnika rozgrzanego do 200 stop. przykryte wkładamy na kwadrans. Potem można je już tylko wyłożyć na talerze.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz