wtorek, 30 kwietnia 2019

Młoda kapusta duszona

Młode warzywa kuszą nas by je włożyć do garnka. A nie da się ukryć, że potrawy z młodej kapusty smakują wiosną całkiem inaczej niż o innej porze roku.


duszona mloda kapusta, jak udusic kapuste,
Fot. Pixabay.com

Dlatego też proponuję młodą kapustę duszoną razem z pomidorami. Składników wielu nie trzeba:

  • główka kapusty
  • trzy średnie pomidory
  • dwie cebule
  • koper
  • sól i pieprz
  • cukier
  • sok z połowy cytryny
  • łyżka masła
Kapustę szatkujemy i wrzucamy do garnka razem z masłem i odrobiną wody. Zaczynamy dusić. W tym czasie kroimy w piórka cebule i też wrzucamy do garnka. Solimy, pieprzymy, dodajemy cukier i sok z cytryny. Pomidory obieramy ze skórki (lub używamy takich z puszki, ale całe są lepsze) i wrzucamy na krótko przed końcem duszenia się kapusty. Na samym końcu dodajemy poszatkowany koper i mieszamy.

Cały czas pamiętamy o tym, że młoda kapusta dusi się szybko.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz