Nalewkę jarzębinową z płatków kwiatów jarząbu przygotowujemy w maju, kiedy drzewa zaczynają kwitnąć. Nalewka kwiatowa nie musi leżakować tak długo jak nalewka z owoców, Wymaga tylko więcej cierpliwości przy zbieraniu kwiatów.
Fot. Pixabay.com |
Do przygotowania nalewki jarzębinowej musimy mieć:
- 0,5 kg płatków kwiatów
- 1 l spirytusu
- szklanka wody
- 0,25 kg miodu wielokwiatowego
- cytrynę
Płatki kwiatów jarząbu wkładamy do słoja i zalewamy litrem spirytusu. Szczelnie zamknięte trzymamy je tak przez miesiąc. Słojem warto wstrząsać kilka razy w tygodniu.
Kolejny etap to przelanie nastawu przez sito wyłożone gazą. To wstępne filtrowania ma na celu pozbycie się płatków kwiatowych. Do płynu dodajemy jeszcze syrop wykonany z miodu wielokwiatowego i wody oraz sok wyciśnięty z niewielkiej cytryny.
Czytaj też: Jak zrobić nalewkę z jarzębiny z cytryną
Całość ponownie wlewamy do słoja który odstawiamy na dobę. Po tym czasie płyn musimy już dokładniej przefiltrować i przelać do butelek.
Nalewka jarzębinowa z kwiatów jarzębiny jest gotowa do spożycia już po miesiącu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz