poniedziałek, 29 kwietnia 2019

Nalewka jarzębinowa z kwiatów jarząbu

Nalewkę jarzębinową z płatków kwiatów jarząbu przygotowujemy w maju, kiedy drzewa zaczynają kwitnąć. Nalewka kwiatowa nie musi leżakować tak długo jak nalewka z owoców, Wymaga tylko więcej cierpliwości przy zbieraniu kwiatów.


pięknie rozwinięty kwiat jarzabu wzrod zielonych lisci na galeziach drzewa
Fot. Pixabay.com

Do przygotowania nalewki jarzębinowej musimy mieć:


  • 0,5 kg płatków kwiatów
  • 1 l spirytusu
  • szklanka wody
  • 0,25 kg miodu wielokwiatowego
  • cytrynę

Płatki kwiatów jarząbu wkładamy do słoja i zalewamy litrem spirytusu. Szczelnie zamknięte trzymamy je tak przez miesiąc. Słojem warto wstrząsać kilka razy w tygodniu.

Kolejny etap to przelanie nastawu przez sito wyłożone gazą. To wstępne filtrowania ma na celu pozbycie się płatków kwiatowych. Do płynu dodajemy jeszcze syrop wykonany z miodu wielokwiatowego i wody oraz sok wyciśnięty z niewielkiej cytryny.

               Czytaj też: Jak zrobić nalewkę z jarzębiny z cytryną

Całość ponownie wlewamy do słoja który odstawiamy na dobę. Po tym czasie płyn musimy już dokładniej przefiltrować i przelać do butelek.

Nalewka jarzębinowa z kwiatów jarzębiny jest gotowa do spożycia już po miesiącu.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz