Rzeżucha to roślina, która w domowych warunkach może rosnąć przez cały rok dostarczając nam świeżych witamin i minerałów. Przygotowanie sałatki z rzeżuchy według podanego tu przepisu to jeden ze sposobów urozmaicenia menu.
Fot. Pixabay.com |
Do przygotowania sałatki z rzeżuchy potrzebujemy:
- garść rzeżuchy
- garść wyłuskanych ziaren słonecznika
- parmezan
- ziemniak średniej wielkości
- pęczek pietruszki
- 4 średnie ząbki czosnku
- oliwy
- sól, pieprz
Najpierw musimy obrać ziemniaka ugotowanego w mundurku i pokroić go na mniejsze kawałki. Wrzucamy je do salaterki. Dodajemy do ziemniaka drobno posiekany czosnek. W tym przypadku nie warto go przeciskać przez praskę - posiekany ma większy aromat.
Posiekać też należy rzeżuchę oraz pietruszkę. Nie zapomnijmy o wyłuskanym słoneczniku. Wszystko to polewamy oliwą dobrej jakości w ilości około 150 ml, posypujemy serem, doprawiamy pieprzem z solą do smaku i miksujemy.
Tak przygotowaną sałatkę podajemy do jaj na twardo lub do wędlin.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz