Rzeżucha to roślina, która w domowych warunkach może rosnąć przez cały rok dostarczając nam świeżych witamin i minerałów. Przygotowanie sałatki z rzeżuchy według podanego tu przepisu to jeden ze sposobów urozmaicenia menu.
![]()  | 
| Fot. Pixabay.com | 
Do przygotowania sałatki z rzeżuchy potrzebujemy:
- garść rzeżuchy
 - garść wyłuskanych ziaren słonecznika
 - parmezan
 - ziemniak średniej wielkości
 - pęczek pietruszki
 - 4 średnie ząbki czosnku
 - oliwy
 - sól, pieprz
 
Najpierw musimy obrać ziemniaka ugotowanego w mundurku i pokroić go na mniejsze kawałki. Wrzucamy je do salaterki. Dodajemy do ziemniaka drobno posiekany czosnek. W tym przypadku nie warto go przeciskać przez praskę - posiekany ma większy aromat.
Posiekać też należy rzeżuchę oraz pietruszkę. Nie zapomnijmy o wyłuskanym słoneczniku. Wszystko to polewamy oliwą dobrej jakości w ilości około 150 ml, posypujemy serem, doprawiamy pieprzem z solą do smaku i miksujemy.
Tak przygotowaną sałatkę podajemy do jaj na twardo lub do wędlin.

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz