Banany dostępne są w sprzedaży przez cały niemal rok, wiec nalewkę z bananów można zrobić w każdej chwili. Pamiętać jednak trzeba, że nalewka bananowa, podobnie jak każda inna, powinna swoje odstać zanim ją skosztujemy.
Fot. Pixabay.com |
Do przygotowania nalewki bananowej potrzebne nam są:
- 1 banan
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki wody
- 1/2 laski wanilii
- 3/4 l wódki
Nalewkę bananową powinniśmy przygotowywać jeśli mamy wybranego banana dużego i dojrzałego. Owoc obieramy, kroimy i rozgniatamy widelcem. Przekładamy do słoja. Zalewamy wódką i odstawiamy na tydzień w ciepłe miejsce.
Po tygodniu przygotowujemy syrop. W tym celu podgrzewamy wodę i rozpuszczamy w niej cukier. Pianę, która się tworzy zdejmujemy.
Warto pokusić się o zastąpienie cukru miodem wielokwiatowym. Osiągniemy wtedy lepszy aromat. Pamiętajmy jednak, żeby rozpuszczając miód nie przekroczyć temperatury 40 stop. C.
Do syropu dodajemy pół laski wanilii. Wanilię zawsze kroimy wzdłuż i ewentualnie usuwamy znajdujące się w niej pestki.
Czytaj też: Nalewka bananowa długo leżakująca
Nastaw z bananem wstępnie filtrujemy i mieszamy z syropem z cukru (lub miodu). Znów wlewamy wszystko do słoja, który odstawiamy na dwa tygodnie.
Po tym czasie nalewkę dokładnie już filtrujemy. Rozlewamy do butelek i chowamy w ciemne i chłodne miejsce na kilka miesięcy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz