poniedziałek, 29 kwietnia 2019

Nalewka bananowa

Banany dostępne są w sprzedaży przez cały niemal rok, wiec nalewkę z bananów można zrobić w każdej chwili. Pamiętać jednak trzeba, że nalewka bananowa, podobnie jak każda inna, powinna swoje odstać zanim ją skosztujemy.


Na talerzu stoi kielich z nalewka bananowa a obok lezy recznik do wycierania rąl
Fot. Pixabay.com

Do przygotowania nalewki bananowej potrzebne nam są:


  • 1 banan
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki wody
  • 1/2 laski wanilii
  • 3/4 l wódki

Nalewkę bananową powinniśmy przygotowywać jeśli mamy wybranego banana dużego i dojrzałego. Owoc obieramy, kroimy i rozgniatamy widelcem. Przekładamy do słoja. Zalewamy wódką i odstawiamy na tydzień w ciepłe miejsce.

Po tygodniu przygotowujemy syrop. W tym celu podgrzewamy wodę i rozpuszczamy w niej cukier. Pianę, która się tworzy zdejmujemy.

Warto pokusić się o zastąpienie cukru miodem wielokwiatowym. Osiągniemy wtedy lepszy aromat. Pamiętajmy jednak, żeby rozpuszczając miód nie przekroczyć temperatury 40 stop. C.

Do syropu dodajemy pół laski wanilii. Wanilię zawsze kroimy wzdłuż i ewentualnie usuwamy znajdujące się w niej pestki.

               Czytaj też: Nalewka bananowa długo leżakująca

Nastaw z bananem wstępnie filtrujemy i mieszamy z syropem z cukru (lub miodu). Znów wlewamy wszystko do słoja, który odstawiamy na dwa tygodnie.

Po tym czasie nalewkę dokładnie już filtrujemy. Rozlewamy do butelek i chowamy w ciemne i chłodne miejsce na kilka miesięcy.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz