Fot. Fotolia.com |
Krem ze szparagów najlepiej robić ze świeżych szparagów. Ciekawszy jest z zielonych, ale i z białych jest wyśmienity. Grunt, żeby je dokładnie obrać i pozbawić zdrewniałych części. Nawet kawałek zdrewniałego szparaga potrafi zepsuć smak całego garnka kremu.
Przygotujmy więc:
- 1 litr bulionu
- 0,5 kg szparagów
- cebule
- masło
- oliwę
- śmietanę
- 100 ml wina
- sól
- biały pieprz
- gałkę muszkatołową
Czubki można zostawić - przydadzą się potem do dekorowania talerza.
Pokrój drobno cebulę i zacznij przysmażać ja na patelni w której rozpuściłeś masło z odrobina oliwy. Podlej białym, wytrawnym winem i poczekaj, aż ono wyparuje - ważny jest aromat, który zostanie. Na patelnie wrzuć szparagi, zwiększ ogień i poczekaj aż zmiękną.
Zobacz też: Jak przechowywać szparagi
Usmażone szparagi z cebulą wrzuć do miksera i zalej częścią bulionu. Zmiksuj. Jeśli mikstura jest za gęsta dodaj jeszcze bulionu. Gdy całość osiągnie odpowiednią konsystencję - wlej do garnka i postaw na gazie. Dodaj śmietanę i dopraw do smaku.
Gdy krem jest już prawie gotowy zajmij się czubkami szparagów. Wrzuć na wrzącą wodę z masłem i gotuj przez 3,5 minuty. Możesz też wykorzystać je surowe.
Krem nalej na talerze, udekoruj kilkoma czubkami. Popijaj białym winem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz