poniedziałek, 29 kwietnia 2019

Jak zrobić krem ze szparagów

Dobry bulion i dobre szparagi to podstawa udanego kremu ze szparagów. Poza tym do zrobienia zupy potrzebne jest jest nieco cierpliwości i serca. Za to efekt murowany.

talerz z kremem szparagowym ozdobiony czubkami szparagów podany z grzankami
Fot. Fotolia.com

Krem ze szparagów najlepiej robić ze świeżych szparagów. Ciekawszy jest z zielonych, ale i z białych jest wyśmienity. Grunt, żeby je dokładnie obrać i pozbawić zdrewniałych części. Nawet kawałek zdrewniałego szparaga potrafi zepsuć smak całego garnka kremu.

Przygotujmy więc:
  • 1 litr bulionu
  • 0,5 kg szparagów
  • cebule
  • masło
  • oliwę
  • śmietanę
  • 100 ml wina
  • sól
  • biały pieprz
  • gałkę muszkatołową
Szparagi trzeba obrać i wyrzucić zdrewniałe  części. Jeśli nie jesteś pewny, czy szparagi są dobre po prostu je spróbuj. Surowe są równie smaczne jak gotowane, ale pamiętaj, by przed spróbowaniem je umyć. Pokrój w mniejsze kawałki - ich wielkość nie ma znaczenia, bo potem i tak będą zmiksowane.

Czubki można zostawić - przydadzą się potem do dekorowania talerza.

Pokrój drobno cebulę i zacznij przysmażać ja na patelni w której rozpuściłeś masło z odrobina oliwy. Podlej białym, wytrawnym winem i poczekaj, aż ono wyparuje - ważny jest aromat, który zostanie. Na patelnie wrzuć szparagi, zwiększ ogień i poczekaj aż zmiękną.

               Zobacz też: Jak przechowywać szparagi

Usmażone szparagi z cebulą wrzuć do miksera i zalej częścią bulionu. Zmiksuj. Jeśli mikstura jest za gęsta dodaj jeszcze bulionu. Gdy całość osiągnie odpowiednią konsystencję - wlej do garnka i postaw na gazie. Dodaj śmietanę i dopraw do smaku.

Gdy krem jest już prawie gotowy zajmij się czubkami szparagów. Wrzuć na wrzącą wodę z masłem i gotuj przez 3,5 minuty. Możesz też wykorzystać je surowe.

Krem nalej na talerze, udekoruj kilkoma czubkami. Popijaj białym winem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz