poniedziałek, 29 kwietnia 2019

Surówka z kapusty pekińskiej

Jedna średniej wielkości główka kapusty pekińskiej pozwala na zrobienie sporej ilości surówki, której trzyosobowa rodzina nie jest w stanie zjeść za jednym razem. Zwłaszcza, że dodatków nie brakuje. Ale one właśnie nadają surówce smak. 

połowa głowki z kapusty pekinskiej
Fot. Pixabay.com
Do przygotowania surówki z kapusty pekińskiej potrzeba:

  • główka sałaty pekińskiej
  • por
  • puszka kukurydzy
  • papryka (duża albo dwie małe)
  • 3 łyżki majonezu
  • 3 łyżki śmietany (lub jogurtu)
  • łyżka octu balsamicznego
  • sól, pieprz do smaku

Sałatę trzeba przekroić wzdłuż i potem kroić w poprzek w drobne paski. Dodajemy po kolei kukurydzę, groszek, paprykę (najlepsza czerwona, bo kolor gotowego produktu będzie ładniejszy) i majonez ze śmietaną i octem. Wszystko oczywiście dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku.

Ta surówka może podlegać modyfikacją. Ciekawym rozwiązaniem może być  dodatek oliwy lub oleju ewentualnie kilku kropel octu winnego zamiast balsamicznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz