poniedziałek, 29 kwietnia 2019

Przepalanka

Przepalanka, to według najkrótszej definicji, wódka ze spirytusu z karmelem. Jej wielką zaletą jest to, że spożycie większych ilości nie powoduje nieprzyjemnych skutków dnia następnego. Przepisów na to jak zrobić przepalankę jest dużo.


na barze stoja szklanki wypełnione zlocistym trunkiem
Fot. Fotolia.com
Według najprostszej receptury na przepalankę wystarczy zgromadzić:

  • 0,5 l spirytusu
  • 0,5 szklanki cukru
  • 0,5 szklanki wody
  • goździk

Cała sztuka to prawidłowe zrobienie karmelu. W tym celu cukier wysypujemy na patelnie i na wolnym ogniu karmelizujemy cukier. Następnie mieszamy go z wodą wlewając ją na patelnię (uwaga - może chlapać) i dodajemy do spirytusu w takiej ilości, by uzyskać kolor dobrej whisky.

W kolejnym kroku dodajemy goździk i odstawiamy trunek na dobę w celu przegryzienia się aromatów.

Zamiast goździków można użyć cukru waniliowego lub kawałka wanilii.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz