niedziela, 28 kwietnia 2019

Golonka w piwie z sosem piwnym

Z wielu przepisów na golonkę na pewno wyróżniają się te, które oferują golonkę w piwie. Rzadko się zdarza, by jakiś kawałek mięsa tak się lubił z trunkiem. Poznajmy więc przepis na to jak przygotować golonkę w piwie z sosem piwnym.


pięknie upieczona i rumiana golonka podana na talerzu
Fot. Pan Piter
Jeśli się okaże, że po rozpoczęciu przygotowywania potrawy nie mamy wszystkich składników to nie rozpaczajmy. Czasu mamy bardzo dużo. 

Zacząć jednak musimy od przygotowania:

  • golonki
  • piwa
  • czosnku
  • pieprzu
  • soli
  • ziela angielskiego
  • liści laurowych
  • włoszczyzny
  • goździków
  • mąki
  • śmietany
  • jałowca
  • kminku
Golonkę, najlepiej peklowaną, nacieramy przyprawami. Ząbki czosnku (od 4 do 8) umieszczamy pod skórą. Układamy w garnku i zalewamy piwem. Golonka cała powinna pływać w piwie, wiec jeśli butelka to za mało, trzeba czasem otworzyć drugą. Ewentualnie dolać wody, ale to w przypadku, gdy niewiele piwa brakuje.

Tak zalana powinna poleżeć co najmniej dwie godziny. A jeśli się uda to dobrze, by raczyła się piwem cała noc.

Następnie garnek stawiamy na ogniu. Dodajemy warzywa oraz pieprz (do 10 ziaren), 3- 4 liście laurowe, 5 goździków, 3 ziarna jałowca i około 6 ziela angielskiego. Powoli gotujemy co najmniej ze dwie godziny.

Po  tym czasie golonkę przenosimy do naczynia żaroodpornego. Skórę nacinamy w kratkę, obficie posypujemy kminkiem i podlewamy nieco wywarem, w którym się mięso gotowało. Wkładamy na co najmniej godzinkę do piekarnika rozgrzanego do 200 stop. C. Pieczemy tak długo aż kolorów nabierze skóra.

W tym czasie odlewamy nieco wywaru po golonce i dalej go gotujemy aż zacznie gęstnieć. W osobnym garnuszku łyżkę śmietany mieszamy z łyżką mąki. Dodajemy do tego łyżkę, potem drugą i trzecią wywaru. Intensywnie mieszamy aż sos piwny nabierze jednorodnej konsystencji i barwy.

Upieczoną w piwie golonkę podajemy z z sosem piwnym i... dużym piwem oczywiście!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz