Z wielu przepisów na golonkę na pewno wyróżniają się te, które oferują golonkę w piwie. Rzadko się zdarza, by jakiś kawałek mięsa tak się lubił z trunkiem. Poznajmy więc przepis na to jak przygotować golonkę w piwie z sosem piwnym.
Fot. Pan Piter |
Zacząć jednak musimy od przygotowania:
- golonki
- piwa
- czosnku
- pieprzu
- soli
- ziela angielskiego
- liści laurowych
- włoszczyzny
- goździków
- mąki
- śmietany
- jałowca
- kminku
Tak zalana powinna poleżeć co najmniej dwie godziny. A jeśli się uda to dobrze, by raczyła się piwem cała noc.
Następnie garnek stawiamy na ogniu. Dodajemy warzywa oraz pieprz (do 10 ziaren), 3- 4 liście laurowe, 5 goździków, 3 ziarna jałowca i około 6 ziela angielskiego. Powoli gotujemy co najmniej ze dwie godziny.
Po tym czasie golonkę przenosimy do naczynia żaroodpornego. Skórę nacinamy w kratkę, obficie posypujemy kminkiem i podlewamy nieco wywarem, w którym się mięso gotowało. Wkładamy na co najmniej godzinkę do piekarnika rozgrzanego do 200 stop. C. Pieczemy tak długo aż kolorów nabierze skóra.
W tym czasie odlewamy nieco wywaru po golonce i dalej go gotujemy aż zacznie gęstnieć. W osobnym garnuszku łyżkę śmietany mieszamy z łyżką mąki. Dodajemy do tego łyżkę, potem drugą i trzecią wywaru. Intensywnie mieszamy aż sos piwny nabierze jednorodnej konsystencji i barwy.
Upieczoną w piwie golonkę podajemy z z sosem piwnym i... dużym piwem oczywiście!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz