Listkówka, lub listówka, wiśniowa to nalewka, którą najlepiej przygotowywać wiosną. Wtedy liście wiśni są młode, świeże i ładne. Listkówkę wiśniową przygotowuje się łatwo.
Fot. Pixabay.com |
- 20 liści wiśni
- 1 l wódki
- 20 g cukru
- 2 kropli esencji migdałowej
- kilka kropel cytryny
Na nalewkę zrywamy tylko ładne, zdrowe liście bez naleciałości. Dokładnie je myjemy, suszymy i wkładamy do słoja. Zalewamy liście wódką - nie musi ona być specjalnie mocna. Wystarczy taka o mocy 40% alkoholu.
Zobacz też: Listówka - nalewka na liściach czarnej porzeczki
Po pięciu dniach pozbywamy się liści. Natomiast do alkoholu dodajemy cukier, krople esencji migdałowej oraz kilka kropel cytryny. Całość dokładnie mieszamy, przelewamy przez gęste sito wyłożone gazą i wlewamy do butelek.
Nalewka w chłodnym miejscu powinna jeszcze dojrzewać przez tydzień. Najlepiej smakuje schłodzona.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz