niedziela, 28 kwietnia 2019

Jak rozmrozić i usmażyć krewetki

Krewetki, jeszcze niedawno egzotyczne, na dobre zagościły w naszych domach. Krewetki są bardzo proste w przygotowaniu i szybko się rozmrażają. Również ich smażenie nie zajmuje dużo czasu.



na talerzu ułozone usmazone krewetki
Fot. Pixabay.com

Do usmażenia krewetek potrzebujemy:

  • opakowania mrożonych krewetek 250 g
  • 3 spore ząbki czosnku
  • 1 średnią cebulę
  • 100 mln białego wytrawnego wina
  • pół pęczka pietruszki
  • oliwy

Krewetki rozmrażają się bardzo szybko, gdy po wyjęciu z zamrażarki włożymy je do naczynia z zimną wodą. Gdy one tak leżą siekamy drobno cebulę i miażdżymy czosnek. Ząbki wykorzystujemy trzy, jeśli są duże. Małych potrzeba więcej.

Najpierw na patelni rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy cebule i smażymy aż się zeszklą. Dodajemy czosnek. Krewetki suszymy ręcznikiem papierowym i wrzucamy na patelnie.

Po dwóch minutach smażenia krewetek podlewamy je winem, zwiększając gaz. Gdy wino wyparowuje posypujemy krewetki posiekaną pietruszką.

Pamiętajmy, aby krewetek nie smażyć dłużej niż 6 min. Przesmażone robią się gumowe i sporo tracą w smaku.

Krewetki najlepiej jeść trzymając w ręku pancerz. Podawać ze świeżą bułką.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz