środa, 9 kwietnia 2014

Korzenna nalewka z aroni

Nalewka z aronii to trunek jaki w barku znaleźć powinien się obowiązkowo. Aronia jest tak zwanym zdrowym owocem. Jako nalewka obniża ciśnienie, działa jak eliksir miłości, wzmacnia organizm. Poza tym nalewka z aronii jest łatwa do zrobienia. Według podanego przepisu do pełnego smaku nalewka aroniowa dochodzi pół roku.

Hans-Joachim Schneider

Składniki korzennej nalewki z aronii:

  • 300 g owoców aronii
  • 0,5 l wódki
  • 0,75 l spirytusu
  • szklanka cukru
  • kora cynamonowa
  • laska wanilii
  • goździki
  • skórka otarta z pomarańczy
  • 0,5 szklanki miodu

Przebranie owoców aronii, tak by uzyskać 300 g owoców zdrowych i dojrzałych nie jest zajęciem czasochłonnym. Owoce lekko rozgniatamy i na blasze wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 70 stop. C. Aronię suszymy w ten sposób około 45 min.

Dopiero tak podsuszone owoce aronii wsypujemy do słoja i zasypujemy cukrem. Słoja nie zamykamy szczelnie, lecz przykrywamy ściereczką do następnego dnia. Wtedy dopiero dodajemy pokruszoną korę cynamonu (ok. 2 cm), przekrojoną wzdłuż laskę wanilii, z pięć goździków, skórkę z połowy pomarańczy. Całość zalewamy miodem i dodajemy alkohol - najpierw wlewamy wódkę dopiero na samym końcu spirytus. 

Dopiero teraz słój zakrywamy szczelnie i odstawiamy w ciemne i ciepłe miejsce. Na miesiąc.

           Czytaj też: Proste zasady jak filtrować nalewki

Teraz już nie zostaje nic innego jak przefiltrować nalewkę i rozlać ją do butelek. W piwnicy nalewka z aronii powinna jeszcze leżeć co najmniej sześć miesięcy

Owoców nie wyrzucamy. Możemy z nich zrobić na przykład dżem dla dorosłych. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz