Dzięki zastosowaniu cytryny jarzębiak przygotowany według tego przepisu dojrzewa tylko przez pół roku. Otrzymujemy trunek o łagodnym, lekko kwaskowym smaku i miłym bukietem.
Składniki na jarzębiak z cytryną:
- 1 kg owoców jarzębiny
- 1 l mocnej wódki
- sok z 1 cytryny
- 300 g cukru
Do wysuszenia owoce rozkładamy na blasze d pieczenia i lekko suszymy w piekarniku do zmarszczenia. potem jarzębinę wrzucamy do słoja i zasypujemy cukrem. Dodajemy świeży sok z cytryny bez pestek i zalewamy wódką. Najlepiej taką o mocy 45%. Szczelnie zamknięty słój stawiamy w nasłonecznionym miejscu i co kilka dni wstrząsamy nim.
Zobacz też: Inne przepisy na nalewki jarzębinowe
Po dwóch tygodniach nastaw przelewamy przez sito. Owoce mocno wyciskamy i wyrzucamy. Płyn dokładnie filtrujemy i wlewamy do butelek.
Tak przygotowany jarzębiak powinien jeszcze leżakować w chłodnym pomieszczeniu przez sześć miesięcy.
Wszystko piękne ,tylko jedno bym zmienił. Nie jarzębina tylko JARZĄB. Znika problem goryczki,łatwiej się pozyskuje. Przepis ten sam.A jarząb jeszcze teraz można zebrać.
OdpowiedzUsuń