Nalewki ze śliwek należą do moich ulubionych. Lubię śliwkowy aromat. Jeśli jednak wzmocnimy go dodatkowo to otrzymamy nalewkę śliwkową palce lizać.
Fot. Fotolia.com |
Składniki na nalewkę śliwkową aromatyczną:
- 1 kg śliwek świeżo zrywanych
- 0,1 kg śliwek suszonych
- 0,5 l wódki
- 0,5 l spirytusu
- 0,3 kg cukru
- 0,03 kg rodzynek
- 1 laska wanilii
Ten przepis na nalewkę śliwkową najlepiej wypada, gdy użyjemy dojrzałych śliwek węgierek. Musimy się pozbyć pestek, choć do nastawu użyjemy 10 z nich. Pestki i śliwki wrzucamy do słoja. Dodajemy śliwki suszone (też bez pestek) oraz rodzynki. Owoce zasypujemy cukrem, zalewamy spirytusem i słój szczelnie zakręcamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce.
Po trzech tygodniach nastaw zlewamy. Płyn zamykamy w szczelnym słoju, a do śliwek dodajemy przekrojoną na pół laskę wanilii. Teraz owoce zalewamy wódką. znów odstawiamy w to samo miejsce.
Zobacz też: Inne przepisy na nalewkę śliwkową
Po dwóch tygodniach znów zlewamy płyn. Śliwki wyciskamy, ale ich nie wyrzucamy. Można je przeznaczyć na ciasto, powidła, dodatek do deseru. Nasączone alkoholem dobrze się przechowują.
My natomiast łączymy oba płyny i w szczelnie zamkniętym słoju odstawiamy je znów w to samo miejsce. Po tygodniu tak uzyskaną nalewkę filtrujemy i przelewamy do butelek.
Szczelnie zakorkowane butelki w chłodnym pomieszczeniu powinny leżakować jeszcze co najmniej przez sześć miesięcy.
Cześć. Ciekawy przepis na nalewkę śliwkową. Kiedy dodajemy cukier ?? Bo w opisie nie jest podane.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Poprawione. Dzięki za uważne przeczytanie przepisu :)
UsuńDziękuje. Teraz cas na wypróbowanie przepisu. :)
OdpowiedzUsuń