Nazwa tej nalewki pomarańczowej określa liczbę niezbędnych składników. Ten przepis na nalewkę z pomarańczy jest dość rygorystyczny i warto powtórzyć sobie liczenie do 44. Również w temacie leżakowania przygotowanego trunku.
Fot.Fotolia.com |
Składniki nalewki francuska 44:
- 1 pomarańcza
- 1 l wódki
- 44 ziarna kawy
- 44 kostki cukru
Pomarańczę, dużą i dojrzałą, dokładnie myjemy. Na jej skórce robimy równo 44 nacięcia w które wkładamy ziarnka kawy. Tę pomarańczę wkładamy do słoja, do którego jednocześnie dodajemy 44 kostki cukru. Całość zalewamy wódką i dobrze zamknięty słój odstawiamy w ciepłe miejsce.
Zobacz też: Nalewka pomarańczowa gorzka
Po 44 dniach płyn przelewamy i filtrujemy. Pomarańcz warto dobrze wycisnąć bo owoc wchłonął sporo alkoholu.
Klarowną nalewkę przelewamy do butelek. Trunek nadaje się już do degustacji.
W książce o nalewkach jaką mam nie ma info o 44 kostach cukru. A już maceruję 37 dni. Niech to szlag.
OdpowiedzUsuń