czwartek, 18 lutego 2016

Nalewka pomarańczowa - francuska 44

Nazwa tej nalewki pomarańczowej określa liczbę niezbędnych składników. Ten przepis na nalewkę z pomarańczy jest dość rygorystyczny i warto powtórzyć sobie liczenie do 44. Również w temacie leżakowania przygotowanego trunku.



jak przygotować nalewkę francuską, nalewka francuska 44, nalewka pomarańczowa, nalewka z pomarańczy z wódką, pomarańczówka, przepis na nalewkę pomarańczową, przepis na nalewkę z pomarańczy,
Fot.Fotolia.com

Składniki nalewki francuska 44:

  • 1 pomarańcza
  • 1 l wódki
  • 44 ziarna kawy
  • 44 kostki cukru

Pomarańczę, dużą i dojrzałą, dokładnie myjemy. Na jej skórce robimy równo 44 nacięcia w które wkładamy ziarnka kawy. Tę pomarańczę wkładamy do słoja, do którego jednocześnie dodajemy 44 kostki cukru. Całość zalewamy wódką i dobrze zamknięty słój odstawiamy w ciepłe miejsce.

               Zobacz też: Nalewka pomarańczowa gorzka

Po 44 dniach płyn przelewamy i filtrujemy. Pomarańcz warto dobrze wycisnąć bo owoc wchłonął sporo alkoholu. 

Klarowną nalewkę przelewamy do butelek. Trunek nadaje się już do degustacji. 

1 komentarz:

  1. W książce o nalewkach jaką mam nie ma info o 44 kostach cukru. A już maceruję 37 dni. Niech to szlag.

    OdpowiedzUsuń