wtorek, 16 lutego 2016

Nalewka pomarańczowa gorzka

Nalewkę pomarańczową można przygotowywać niemal przez cały rok. A przepis na pomarańczową jest szczególnie godny polecenia w martwym nalewkowo sezonie,  gdy nie ma rodzimych świeżych owoców.


Fot. Fotolia.com
Składniki nalewki pomarańczowej gorzkiej:

  • 8 dużych pomarańczy
  • 2 l mocnej wódki

Na początku potrzebne nam będzie sześć pomarańczy. Delikatnie zdejmujemy z nich skórkę - tak by było na mniej jak najmniej białego albedo. Skórki pomarańczowe suszymy.

               Zobacz też: Francuska 44 - nalewka pomarańczowa 

Ususzoną skórkę z pomarańczy wrzucamy do słoja i zalewamy dwoma litrami wódki o mocy co najmniej 45%. Słój szczelnie zamykamy i odstawiamy na tydzień. Nie wolno tego terminu przekroczyć, bo nalewka będzie niesmaczna!

               Czytaj też: Przepis na nalewkę z pomarańczy

Kolejny etap polega na wymieszaniu alkoholu ze świeżym sokiem wyciśniętym z dwóch pomarańczy. Płyny dokładnie mieszamy i wlewamy do butelek.

Początkowo nalewka pomarańczowa będzie mętna. Ale w miarę leżakowania płyn się wyklaruje. Dlatego też tej nalewki nie można pić zbyt szybko. W piwnicy powinna ona poleżeć przynajmniej przez kwartał. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz