poniedziałek, 15 lutego 2016

Nalewka polska

Przepis na nalewkę polską to jedyny znany mi przepis w którym wykorzystujemy miód pitny. Obecność tego trunku w tym przepisie nie zaskakuje, bo miód pitny to typowo polski napitek, więc i w nalewce polskiej zabraknąć go nie mogło. 

Fot.Fotolia.com
Składniki nalewki polskiej:

  • wiśnie
  • spirytus 70%
  • 0,4 kg miodu
  • 2 l miodu pitnego

Ile trzeba wiśni i spirytusu? To wszystko zależy od słoja, w którym nalewkę wstawimy. Najlepiej użyć do tego 3 litrowego słoja, który wiśniami wypełnimy do 3/4 wysokości. Spirytusu potrzebujemy tyle, by owoce zostały przykryte alkoholem na dwa palce.

Tak zalane wiśnie szczelnie zamykamy i odstawiamy słój na sześć tygodni. Nie zapomnijmy codziennie zamieszać słojem. 

               Zobacz też: Przepis na listkówkę wiśniową

Po tym czasie płyn zlewamy a owoce mocno wyciskamy przez gazę. Nie wyrzucamy wiśni - zamknięte w osobnym słoju nie zepsują się, bo są zakonserwowane alkoholem. Będą wybornym dodatkiem do ciast lub deserów. Albo herbaty. 

Gdy nastaw się filtruje my podgrzewamy miód pszczeli (najlepiej lipowy lub akacjowy) w miodzie pitnym (najlepszy będzie trójniak). Wystudzony mieszamy z klarownym już maceratem wiśniowym. Tak przygotowaną nalewkę wlewamy do butelek, które szczelnie zamykamy. I wynosimy w chłodne miejsce.

Tak przygotowana nalewka polska powinna leżakować przynajmniej przez rok. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz