poniedziałek, 11 maja 2015

Nalewka z truskawek z rumem

Nalewka truskawkowa z rumem nazywana też bywa nalewką truskawkową litrową. Ta druga nazwa pochodzi od ilości składników, które podawane są w takich samych proporcjach. Smak tej nalewki jest tak nadzwyczajny, że nie można żałować rumu.


Składniki nalewki z truskawek z rumem:

  • 1 truskawek
  • 1 l białego rumu
  • 1 l wódki
  • 1 l cukru

Jak na każdą nalewkę musimy najpierw starannie wyselekcjonować owoce. Potrzebne nam będą truskawki dojrzałe, zdrowe i pozbawione szypułek. Wybrane myjemy i kroimy w nieregularne kawałki, które następnie wrzucamy do słoja.

               Zobacz też: Inne nalewki z truskawek

Znajdujące się w naczyniu truskawki zasypujemy cukrem i zalewamy wódką i rumem. Szczelnie zamykamy i stawiamy w nasłonecznionym miejscu. Od czasu do czasu mieszamy.

Po trzech miesiącach nastaw filtrujemy. Truskawek nie wyrzucamy - możemy je zjeść albo użyć do zrobienia ciasta truskawkowego po sezonie. Klarowny płyn natomiast wlewamy do butelek. 

Szczelnie zamknięte butelki wynosimy w chłodne miejsce i tam trzymamy jeszcze przez miesiąc. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz