wtorek, 28 kwietnia 2015

Jakie nalewki robić w maju

Maj to miesiąc w którym wiosna wybucha cała feerią barw, zapachów i kwiatów. Przyroda aż zaprasza, by na dobre zacząć sezon nalewkowy. A jest w czym wybierać - w tym tekście znajdziecie linki do odpowiednich przepisów.



W różnych częściach kraju różnie przebiega wegetacja dlatego na wielu obszarach na początku maja spotkamy kwitnące magnolie. To właśnie z jej kwiatów w przygotować można delikatną nalewkę z magnolii.

               Czytaj też: Jakie nalewki można robić w kwietniu

Początek maja to również okres intensywnego kwitnienia mlecza bardziej  fachowo zwanego mniszkiem lekarskim. Ta nazwa nie powstała bez kozery - nalewka z mlecza sprawdza się jako medykament przy wielu dolegliwościach.

Sezon na przeziębienia i katary w maju się kończy, ale własnie wtedy warto przygotować nalewkę z pędów sosny. Nalewka sosnowa gotowa będzie dopiero jesienią, ale to właśnie wtedy zaczynamy kichać i prychać. Dlatego już wcześniej trzeba przygotować sobie pomoce łagodzące te dolegliwości. 

               Zobacz też: Jak filtrować nalewki

W maju można jeszcze przygotować błyskawiczna nalewkę z rabarbaru. Delikatna, ale jednocześnie aromatyczna będzie nalewka wykonana na płatkach kwiatów maku, którą podobnie jak rabarbarową, można degustować zaraz po jej zrobieniu. 

            Zobacz też: Jakie nalewki robimy w czerwcu

Kto lubi nalewki kwiatowe nie powinien zapominać, że w maju kwitną takie drzewa jak akacja, głóg i krzewy czarnego bzu. Nalewka z kwiatów głogu nie wymaga skomplikowanych składników, a nalewka z kwiatów akacji jest prosta w przygotowaniu. Kwiaty czarnego bzu mają wielorakie zastosowanie w kuchni, ale nalewka bzowa kwiatowa jest wyjątkowa i można przebierać pomiędzy przepisami. 

Końcówka mają to również czas, gdy pojawiają się pierwsze polskie truskawki. Przepisów na nalewkę truskawkową też znamy kilka. Warto też pokusić się o zrobienie listówki z czarnej porzeczki. Jej nastaw przyda się, gdy będziemy przygotowywać nalewkę z owoców czarnej porzeczki. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz