Nalewkę z głogu można uzyskać nie tylko z owoców, ale i z kwiatów głogu. Tak więc nalewkę głogową można przygotowywać dwa razy w roku. Wiosną, gdy głóg kwitnie i jesienią, gdy owoce są już dojrzałe. Nalewka z kwiatów głogu jest pracochłonna, mocna i ma niepowtarzalny aromat.
Fot. romstar |
Składniki nalewki z kwiatów głogu:
- litr kwiatów głogu
- 0,75 l wódki
- w łyżki cukru pudru
Składniki nalewki głogowej z kwiatów, które najlepiej zbierać w maju, są więc proste. Czasu zajmie nam natomiast pozbycie się części kwiatów tak, by pozostały same płatki. Wsypujemy je do słoja i przysypujemy cukrem. Na końcu zalewamy wódką. Warto zadbać o to, by wódka była mocna, co najmniej 45% i dobra gatunkowo.
Szczelnie zamknięty słój odstawiamy w ciemne miejsce. Trzymamy go tam przez dwa miesiące od czasu do czasu potrząsając.
Czytaj też: Jak zrobić nalewkę z akacji
Aromatyczna nalewka z magnolii
Po przelaniu nalewki do butelek, uprzednio ją filtrując, wynosimy ją do piwnicy. Tam powinna pozostać jeszcze przez trzy miesiące. Dopiero wtedy nabierze prawdziwego kwiatowego aromatu. Podobnie jak inne nalewki z kwiatów: akacjowa lub z magnolii.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz