poniedziałek, 5 maja 2014

Nalewka z kwiatów głogu

Nalewkę z głogu można uzyskać nie tylko z owoców, ale i z kwiatów głogu. Tak więc nalewkę głogową można przygotowywać dwa razy w roku. Wiosną, gdy głóg kwitnie i jesienią, gdy owoce są już dojrzałe. Nalewka z kwiatów głogu jest pracochłonna, mocna i ma niepowtarzalny aromat.


Fot. romstar
Składniki nalewki z kwiatów głogu:
  • litr kwiatów głogu
  • 0,75 l wódki
  • w łyżki cukru pudru

Składniki nalewki głogowej z kwiatów są więc proste. Czasu zajmie nam natomiast pozbycie się części kwiatów tak, by pozostały same płatki. Wsypujemy je do słoja i przysypujemy cukrem. Na końcu zalewamy wódką. Warto zadbać o to, by wódka była mocna, co najmniej 45% i dobra gatunkowo. 

Szczelnie zamknięty słój odstawiamy w ciemne miejsce. Trzymamy go tam przez dwa miesiące od czasu do czasu potrząsając.

                   Czytaj też: Jak zrobić nalewkę z akacji
                                    Aromatyczna nalewka z magnolii

Po przelaniu nalewki do butelek, uprzednio ją filtrując, wynosimy ją do piwnicy. Tam powinna pozostać jeszcze przez trzy miesiące. Dopiero wtedy nabierze prawdziwego kwiatowego aromatu. Podobnie jak inne nalewki z kwiatów: akacjowa lub z magnolii. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz