wtorek, 25 marca 2014

Nalewka z kwiatów akacji - akacjowa.

Próbowaliście kiedyś kwiatów akacji? Jeśli nie to polecam. Mają onę przyjemny smak, doskonale wszystkim znany zapach i zawsze kojarzą się z wiosną. Nalewkę akacjową przygotowujemy w maju lub na początku czerwca. Przepis na nalewkę akacjową jest prosty a sama nalewka nie wymaga długiego leżakowania.



Składniki nalewki z akacji:
  • 150 g kwiatów akacji
  • 1 l wódki
  • 0,5 l wody
  • 1 laska wanilii
  • 300 g  cukru
Na nalewkę akacjową wykorzystujemy same płatki akcji. Zebranie więc 150 g wymaga trochę czasu, ale jest do zrobienia. Gdy już płatki kwiatów akacji zważymy ii umyjemy wrzucamy je do słoja. 

               Zobacz też: Jakie nalewki robić w czerwcu

Dodajemy przekrojoną wzdłuż na pół (dla uzyskania lepszego aromatu, ale całą) laskę wanilii i zalewamy wódką. Wódka do tego celu powinna być mocna - 45 %. Słój szczelnie zamykamy.

Drugi etap przygotowania nalewki akacjowej odbywa się dnia kolejnego. Polega na zrobieniu z wody i cukru syropu, który schłodzony dolewamy do nastawu alkoholowego przygotowanego dnia poprzedniego. Znów szczelnie słój zamykamy.

             Czytaj też: Mocna nalewka z akacji

Teraz czekamy dwa miesiące. Nalew dokładnie filtrujemy. Zlewamy do butelek i... już możemy kosztować. 

Nalewkę akacjową podawać najlepiej schłodzoną. 

1 komentarz:

  1. Świetna !!! Kwiaty akacji uwielbiam !!! w dzieciństwie pałaszowałam prosto z drzewa :) Teraz niestety nie mam dostępu do akacji ale dam zlecenie na zrobienie tej nalewki mamie :)

    OdpowiedzUsuń