Aromat kwiatu akacji zalanego alkoholem dobrze uwydatnia dodatek cukru. Nalewka jednak nie musi być rozcieńczana wodą. Ten przepis na nalewkę z kwiatów akacji nie przewiduje jej udziału, więc trunek otrzymujemy mocniejszy. Musi on jednak nieco dłużej leżakować.
Składniki nalewki akacjowej bez wody:
- 150 g kwiatów akacji
- 1 l wódki
- 400 g cukru
- laska wanilii
Zobacz też: Nalewka akacjowa z wodą
Po tym czasie słój otwieramy i dosypujemy do niego cukier. Słój ponownie szczelnie zamykamy i odstawiamy w to samo miejsce na trzy miesiące. Ale od czasu do czasu nim potrząsamy by mieć pewność, że cały cukier się rozpuści.
Po tym czasie nastaw przelewamy najpierw przez gęste sito a następnie dokładnie filtrujemy. Klarowny płyn zlewamy do butelek. W zasadzie tak przygotowana nalewka akacjowa nie musi już dłużej dojrzewać i nadaje się do spożycia.
nalewki z akacji jeszcze nie próbowałam, ciekawi mniej jej smak, będę musiała wypróbować:)
OdpowiedzUsuń