środa, 26 marca 2014

Nalewka bananowa na rumie

Kto by nie chciał choć raz "na wyspach Bananowych bananówki pić"- jak śpiewała Maryla Rodowicz. Wysp Bananowych to sobie nie zorganizujemy, ale nalewkę z bananów przygotowaną na rumie możemy jak najbardziej. Taka nalewka z bananów na rumie przeniesie nas w ciepłe klimaty.



Składniki na nalewkę bananową na rumie:

  • 2 duże banany
  • 0,75 dobrego białego rumu
  • 100 g kandyzowanego cukru
  • aromat migdałowy

Banany na nalewkę bananową muszą być dojrzałe, ale mogą być przejrzałe. Wybieramy więc banany tylko białe. Kroimy je w plastry i wrzucamy do słoja. Możemy je lekko rozgnieść i przysypać kandyzowanym cukrem. Dla delikatnej nuty wzbogacenia aromatu dodajemy dwie krople aromatu migdałowego. 

Na to wszystko wlewamy biały rum. Słój zamykamy i odstawiamy go w ciepłe miejsce na miesiąc. Jak nam się przypomni możemy nim zamieszać, by mieć pewność że się cukier rozpuści.

Zobacz też: Nalewka z ananasa

Potem już nam nie pozostaje nic innego jak dokładnie przefiltrować nastaw, a gotową już nalewkę bananową przeleć do butelek. 

Cieszyć się pełnią smaku możemy już po tygodniu

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz