Kto by nie chciał choć raz "na wyspach Bananowych bananówki pić"- jak śpiewała Maryla Rodowicz. Wysp Bananowych to sobie nie zorganizujemy, ale nalewkę z bananów przygotowaną na rumie możemy jak najbardziej. Taka nalewka z bananów na rumie przeniesie nas w ciepłe klimaty.
Składniki na nalewkę bananową na rumie:
- 2 duże banany
- 0,75 dobrego białego rumu
- 100 g kandyzowanego cukru
- aromat migdałowy
Banany na nalewkę bananową muszą być dojrzałe, ale mogą być przejrzałe. Wybieramy więc banany tylko białe. Kroimy je w plastry i wrzucamy do słoja. Możemy je lekko rozgnieść i przysypać kandyzowanym cukrem. Dla delikatnej nuty wzbogacenia aromatu dodajemy dwie krople aromatu migdałowego.
Na to wszystko wlewamy biały rum. Słój zamykamy i odstawiamy go w ciepłe miejsce na miesiąc. Jak nam się przypomni możemy nim zamieszać, by mieć pewność że się cukier rozpuści.
Zobacz też: Nalewka z ananasa
Potem już nam nie pozostaje nic innego jak dokładnie przefiltrować nastaw, a gotową już nalewkę bananową przeleć do butelek.
Cieszyć się pełnią smaku możemy już po tygodniu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz