środa, 26 marca 2014

Nalewka cynamonowa

Cynamon, podobnie jak wiele innych przypraw używanych w kuchni na co dzień, może być świetnym materiałem na nalewkę. Cynamonowa, nalewka z cynamonu, jest łatwa w przygotowaniu i nie wymaga długiego czasu leżakowania. Pozytywne jest to, że nalewka z cynamonu pozytywnie wpływa na ilość cukru w organizmie.


Fot. Fotolia.com

Składniki do przygotowania nalewki cynamonowej:

  • 2 laski kory cynamonu
  • 0,5 brandy
  • 1 l wody
  • 350 g cukru.

Przygotowanie nalewki cynamonowej zaczynamy od zagotowania wody i wrzucenia do niej na 20 minut kory cynamonu. Wodę z cynamonem potem studzimy. Gdy jest jeszcze ciepła rozpuszczamy w niej cukier. Gdy całkiem wystygnie wlewamy do garnka brandy.

               Zobacz też: Nalewka cynamonowa korzenna

Całość dokładnie mieszamy i filtrujemy. Rozlewamy do butelek i wynosimy w zimne i ciemne miejsce na miesiąc.

Nalewka z cynamonu wybitnie smakuje sączona do deserów. 

2 komentarze: