Cynamon, podobnie jak wiele innych przypraw używanych w kuchni na co dzień, może być świetnym materiałem na nalewkę. Cynamonowa, nalewka z cynamonu, jest łatwa w przygotowaniu i nie wymaga długiego czasu leżakowania. Pozytywne jest to, że nalewka z cynamonu pozytywnie wpływa na ilość cukru w organizmie.
Fot. Fotolia.com |
Składniki do przygotowania nalewki cynamonowej:
- 2 laski kory cynamonu
- 0,5 brandy
- 1 l wody
- 350 g cukru.
Przygotowanie nalewki cynamonowej zaczynamy od zagotowania wody i wrzucenia do niej na 20 minut kory cynamonu. Wodę z cynamonem potem studzimy. Gdy jest jeszcze ciepła rozpuszczamy w niej cukier. Gdy całkiem wystygnie wlewamy do garnka brandy.
Zobacz też: Nalewka cynamonowa korzenna
Całość dokładnie mieszamy i filtrujemy. Rozlewamy do butelek i wynosimy w zimne i ciemne miejsce na miesiąc.
Nalewka z cynamonu wybitnie smakuje sączona do deserów.
Też tak uważam :)
OdpowiedzUsuń