Mówi się, że nalewka aroniowa wpływa na obniżenie ciśnienia tętniczego. Poprawia krążenie. Ba - nalewka z aronii zwalcza nawet hemoroidy i wstrzymuje starzenie. Nawet jeśli w tym wszystkim jest tylko krztyna prawdy to i tak wszystko przemawia za tym, że nalewkę z aronii koniecznie trzeba mieć w barku.
Składniki do przygotowania nalewki z aronii:
- 300 g owoców aronii
- 0,5 l wódki 40 %
- 0,7 l spirytusu
- szklanka cukru
- 0,5 szklanki miodu
- kora cynamonu (2-3 cm)
- laska wanilii
- goździki
- otarta skórka z pomarańczy
Czytaj też: Nalewka z aronii z liśćmi wiśni
Podsuszone wrzucamy do słoja i zasypujemy cukrem. Prace dnia pierwszego uznajemy za zakończone.
Prace dnia drugiego zaczynamy od przypraw korzennych. Korę cynamonową kruszymy. Wanilię kroimy wzdłuż na pół i pozbawiamy pestek. Z pomarańczy zdejmujemy skórkę. Odliczamy pięć goździków. Wszystko do wsypujemy do słoja zalewając na końcu najpierw miodem, potem wódką a na szarym końcu spirytusem.
Słój szczelnie zamykamy. Odstawiamy w ciepłym miejscu na miesiąc. Potem filtrujemy i przelewamy do butelek.
Nalewka z aronii powinna jeszcze dojrzewać w chłodnym miejscu przez około pół roku.
tylko 30dkg aronii? czy to nie jest za malo? poza tym trzeba troche rozgniesc przed suszeniem w piekarniku - pusci sok I co wtedy? nie rozumie potrzeby suszenia. boje sie ze to wszystko razem da za malo soku na taka ilosc alkoholu. prosze o odpowiedz.
OdpowiedzUsuńRobienie nalewki nie polega na zmieszaniu alkoholu z sokiem owocowym. Z owoców, w tym wypadku z aronii, musimy wydobyć cały aromat. I w tym właśnie pomoże nam podsuszenie owoców.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie