środa, 26 marca 2014

Zdrowa nalewka z aronii

Mówi się, że nalewka aroniowa wpływa na obniżenie ciśnienia tętniczego. Poprawia krążenie. Ba - nalewka z aronii zwalcza nawet hemoroidy i wstrzymuje starzenie. Nawet jeśli w tym wszystkim jest tylko krztyna prawdy to i tak wszystko przemawia za tym, że nalewkę z aronii koniecznie trzeba mieć w barku.



aronia ze spirytusem, nalewka aroniowa, nalewka z aronii,



Składniki do przygotowania nalewki z aronii:


  • 300 g owoców aronii
  • 0,5 l wódki 40 %
  • 0,7 l spirytusu
  • szklanka cukru
  • 0,5 szklanki miodu
  • kora cynamonu (2-3 cm)
  • laska wanilii
  • goździki
  • otarta skórka z pomarańczy
Praca na przygotowaniem nalewki z aronii zajmuje kilka dni. Pierwszego dnia wybrane tylko najładniejsze owoce aronii najpierw musimy trochę wysuszyć. W tym celu myjemy je, pozwalamy im ociec na papierowym ręczniku i, rozsypane i lekko rozgniecione na blaszce, wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 80 stop C na około 45 min. 

         Czytaj też: Nalewka z aronii z liśćmi wiśni

Podsuszone wrzucamy do słoja i zasypujemy cukrem. Prace dnia pierwszego uznajemy za zakończone.

Prace dnia drugiego zaczynamy od przypraw korzennych. Korę cynamonową kruszymy. Wanilię kroimy wzdłuż na pół i pozbawiamy pestek. Z pomarańczy zdejmujemy skórkę. Odliczamy pięć goździków. Wszystko do wsypujemy do słoja zalewając na końcu najpierw miodem, potem wódką a na szarym końcu spirytusem

Słój szczelnie zamykamy. Odstawiamy w ciepłym miejscu na miesiąc. Potem filtrujemy i przelewamy do butelek.

Nalewka z aronii powinna jeszcze dojrzewać w chłodnym miejscu przez około pół roku


2 komentarze:

  1. tylko 30dkg aronii? czy to nie jest za malo? poza tym trzeba troche rozgniesc przed suszeniem w piekarniku - pusci sok I co wtedy? nie rozumie potrzeby suszenia. boje sie ze to wszystko razem da za malo soku na taka ilosc alkoholu. prosze o odpowiedz.

    OdpowiedzUsuń
  2. Robienie nalewki nie polega na zmieszaniu alkoholu z sokiem owocowym. Z owoców, w tym wypadku z aronii, musimy wydobyć cały aromat. I w tym właśnie pomoże nam podsuszenie owoców.
    Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń