piątek, 28 marca 2014

Nalewka z malin na 2 sposoby

Przepisów na nalewkę z malin, zwaną także malinową lub malinówką, jest sporo. Nalewkę z malin można robić z goździkami, wanilią, rumem a nawet z pestkami śliwek. Zacznijmy jednak od najprostszej nalewki z malin by potem zrobić bardziej wyrafinowaną - z rumem i pestkami wiśni.


Fot. Pan Piter

Składniki na prostą nalewkę z malin:

  • maliny
  • wódka

W tym przepisie na nalewkę z malin nie ma proporcji. Zależą one od wielkości naczynia. Po prostu świeże, dojrzałe i przebrane maliny, najlepiej te leśne a nie działkowe, wsypujemy do słoja. Następnie zalewamy je mocną wódką (45%) tak, aby owoce przykryte były mniej więcej na dwa centymetry.

           Czytaj też: Nalewka z malin na rozgrzewkę

W ten sposób nastaw powinien stać w ciepłym, ale i ciemnym miejscu, przez około cztery miesiące. Po tym czasie płyn zlewamy, owoce mocno wyciskamy i filtrujemy. Przefiltrowaną nalewkę malinową wlewamy do butelek i szczelnie zamykamy.

Butelki z nalewką z malin w chłodnym miejscu powinny poleżeń co najmniej ze trzy miesiące.


x x x

Nieco bardziej skomplikowanym, ale za to szybszym, sposobem na uzyskanie nalewki z malin jest wykorzystanie przepisu na nalewkę z malin na rumie.

Składniki na nalewkę z malin na rumie

  • 2 kg malin
  • 1 l rumu
  • 2 szklanki wody
  • 1 kg cukru
  • 15 pestek z wiśni
  • sok z cytryny

Najpierw do dużego słoja wsypujemy przebrane, dojrzałe maliny. Pestki z wiśni miażdżymy wrzucamy do syropu zrobionego z cukru i wody. Gotujemy to dodając jednocześnie sok cytrynowy. Gorącym zalewamy maliny w słoju. 

Następnego dnia taki nastaw ponownie gotujemy i cedzimy przez sito. Przecedzony ponownie gotujemy. Po zagotowaniu do ciepłego jeszcze płynu wlewamy rum.

Teraz już płyn dokładnie filtrujemy. Wlewamy do butelek. Odstawiamy je w chłodne miejsce na co najmniej dwa miesiące. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz