O zaletach miodu nikogo przekonywać nie trzeba. I o zaletach trunków z miodu również. Dowodem na to jest cała masa przepisów na nalewki z miodem. W poniżej umieszczonym przepisie na nalewkę miodową wadą jest to, że trzeba wykazać się cierpliwością i pozwolić nalewce spokojnie dojrzewać przez ponad rok.
Składniki nalewki na miodzie:
- 0,5 l miodu
- 1 l spirytusu
- 0,25 koniaku
- 2 szklanki wody
- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
- otartą skórkę z pomarańczy
- szczypta gałki muszkatołowej
Miód rozpuszczamy powoli w emaliowanym naczyniu ze szklanką wody. Nie należy go przegrzewać, bo w temperaturze powyżej 40 stop C. traci swoje najlepsze właściwości. Gdy się rozpuści dodajemy do niego skórkę otartą z pomarańczy.
Drugą szklankę wody wykorzystujemy do rozpuszczenia kawy. Dodajemy do niej gałkę muszkatołową. Wlewamy do słoja, do którego wcześniej już wlaliśmy rozpuszczony miód. Na koniec dodajemy alkohol - spirytus i koniak (lub, jako ekwiwalent - brandy).
Zobacz też: Nalewka miodowo-cytrynowa na zimę
Słój odstawiamy w ciemne miejsce na dwa miesiące.
Po tym czasie nastaw musimy dokładnie przefiltrować. Potem wlać do butelek i odstawić do piwnicy na rok.
Jeśli o tak przygotowanej nalewce miodowej zapomnimy na dłużej to nic się nie stanie. Będzie jeszcze lepsza.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz