poniedziałek, 24 marca 2014

Długodystansowa nalewka miodowa

O zaletach miodu nikogo przekonywać nie trzeba. I o zaletach trunków z miodu również. Dowodem na to jest cała masa przepisów na nalewki z miodem. W poniżej umieszczonym przepisie na nalewkę miodową wadą jest to, że trzeba wykazać się cierpliwością i pozwolić nalewce spokojnie dojrzewać przez ponad rok.


Składniki nalewki na miodzie:
  • 0,5 l miodu
  • 1 l spirytusu
  • 0,25 koniaku
  • 2 szklanki wody
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej 
  • otartą skórkę z pomarańczy
  • szczypta gałki muszkatołowej

Miód rozpuszczamy powoli w emaliowanym naczyniu ze szklanką wody. Nie należy go przegrzewać, bo w temperaturze powyżej 40 stop C. traci swoje najlepsze właściwości. Gdy się rozpuści dodajemy do niego skórkę otartą z pomarańczy.

Drugą szklankę wody wykorzystujemy do rozpuszczenia kawy. Dodajemy do niej gałkę muszkatołową. Wlewamy do słoja, do którego wcześniej już wlaliśmy rozpuszczony miód. Na koniec dodajemy alkohol - spirytus i koniak (lub, jako ekwiwalent - brandy).

            Zobacz też: Nalewka miodowo-cytrynowa na zimę

Słój odstawiamy w ciemne miejsce na dwa miesiące. 
Po tym czasie nastaw musimy dokładnie przefiltrować. Potem wlać do butelek i odstawić do piwnicy na rok.

Jeśli o tak przygotowanej nalewce miodowej zapomnimy na dłużej to nic się nie stanie. Będzie jeszcze lepsza. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz