poniedziałek, 24 marca 2014

Nalewka truskawkowa z winem

Przepisów na nalewkę truskawkową jest dużo. Nalewkę z truskawek można robić z miodem, wanilią, rumem, korzeniami czy nawet skórką pomarańczową. Jednak moim ulubionym przepisem jest nalewka truskawkowa z winem. Szczególnie polecana tym wszystkim, którzy kochają truskawkowy aromat.



Składniki nalewki truskawkowej z winem:
  • 1 kg truskawek
  • 0,75 l białego wina
  • 2 l wódki
  • 2 cytryny
  • 0,5 kg cukru
Dojrzałe i obrane z szypułek truskawki wrzucamy do słoja pokrojone w nieregularne kawałki. Zalewamy winem. Koniecznie musi być to wino białe i wytrawne. I dobrze, by było dobre, bo dobrą nalewkę uzyskamy tylko z dobrych płynów (dotyczy to i wódki, i spirytusu a nawet wody). 

Gdy truskawki moczą się w winie my dokładnie szorujemy cytryny i obieramy je cieniutko ze skórki. Po dodaniu skórki całość zalewamy wódką. Może to być wódka 40 procentowa. Słój odstawiamy i potrząsamy nim co kilka dni.

          Czytaj też: Nalewka truskawkowa z miodem

Do dalszych czynności przystępujemy po dwóch miesiącach. Zlewamy płyn, owoce miażdżymy i zasypujemy cukrem. Odstawiamy na kilka dni aż cukier się rozpuści i wydobędzie z truskawek resztki alkoholu. 

Ostatniego dnia przygotowywania nalewki truskawki dokładnie wyciskamy. Wszystkie płyny filtrujemy dokładnie. Wlewamy do butelek.

Nalewka z truskawek z winem powinna jeszcze w butelkach postać miesiąc by nabrała pełni aromatu. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz