Przepisów na nalewkę truskawkową jest dużo. Nalewkę z truskawek można robić z miodem, wanilią, rumem, korzeniami czy nawet skórką pomarańczową. Jednak moim ulubionym przepisem jest nalewka truskawkowa z winem. Szczególnie polecana tym wszystkim, którzy kochają truskawkowy aromat.
Składniki nalewki truskawkowej z winem:
- 1 kg truskawek
- 0,75 l białego wina
- 2 l wódki
- 2 cytryny
- 0,5 kg cukru
Gdy truskawki moczą się w winie my dokładnie szorujemy cytryny i obieramy je cieniutko ze skórki. Po dodaniu skórki całość zalewamy wódką. Może to być wódka 40 procentowa. Słój odstawiamy i potrząsamy nim co kilka dni.
Czytaj też: Nalewka truskawkowa z miodem
Do dalszych czynności przystępujemy po dwóch miesiącach. Zlewamy płyn, owoce miażdżymy i zasypujemy cukrem. Odstawiamy na kilka dni aż cukier się rozpuści i wydobędzie z truskawek resztki alkoholu.
Ostatniego dnia przygotowywania nalewki truskawki dokładnie wyciskamy. Wszystkie płyny filtrujemy dokładnie. Wlewamy do butelek.
Nalewka z truskawek z winem powinna jeszcze w butelkach postać miesiąc by nabrała pełni aromatu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz