piątek, 21 marca 2014

Nalewka brzoskwiniowa z cukrem

Słodka nalewka z brzoskwiń, zwana także brzoskwiniówką lub brzoskwiniową, to to idealny trunek do deserów, ciast i innych słodkości. Jest trunkiem uwielbianym przez płeć piękną. Jednym słowem - w barku nalewki z brzoskwiń zabraknąć nie powinno.



Składniki nalewki z brzoskwiń:

  • 3 kg brzoskwiń
  • 1 litr wódki 45%
  • 1 kg cukru

Na nalewkę wybieramy tylko dojrzałe, soczyste owoce. Po umyciu kroimy je na małe cząstki. Pestki wyrzucamy. Skórka, gdy odejdzie, powinna razem z resztą owoców trafić do słoja.

               Zobacz też: Nalewka brzoskwiniowa bez cukru

Cząstki brzoskwini wkładamy warstwowo do słoja przesypując je cukrem. Zalewamy wódką co najmniej 45% (jak uda się zdobyć mocniejszą to warto jej użyć). Ponieważ brzoskwinie dość obficie wypuszczają sok to finalny produkt ma z reguły nieco tylko ponad 30% alkoholu. Może to powoduje, ze tak smakuje paniom?

Zamknięty szczelnie słój odstawiamy w ciemne i chłodne miejsce aż na trzy miesiące. W początkowym okresie warto słojem od czasu do czasu wstrząsnąć, by rozpuścił się cukier. 

Po kwartale trunek musimy dokładnie przefiltrować. Po przelaniu do butelek nalewka z brzoskwiń od razu nadje się do picia. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz