wtorek, 18 marca 2014

Nalewka ananasowa to ananasówka

Od kiedy ananasy łatwo kupić warto z nich robić nalewki. Nalewka z ananasa, zwana także ananasówką, jest aromatyczna i, zimą zwłaszcza, przypomina o drinku z parasolką sączonym pod palmą. Na nalewkę wybieramy ananasy dojrzałe, ale nie przejrzałe - wyciągając zielony listek musimy poczuć, że stawia on opór.



Składniki nalewki z ananasa:
  • 1 l świeżego soku z ananasa
  • 0,5 l spirytusu
  • 1 szklanka wody
  • 2 łyżki miodu
  • 5 migdałów
  • 2 ziarna ziela angielskiego

Sok z ananasa na nalewkę najlepiej otrzymać używając sokowirówki. Nie warto posiłkować się sokiem (syropem) ananasa z puszki, bo to są całkiem niepodobne smaki! 

Sok wlewamy do słoja. Wrzucamy tam jeszcze migdały i ziele angielskie i zalewamy spirytusem. Szczelnie zamykamy - to tylko troska o najbardziej lotne frakcje, czyli procenty. Odstawiamy na dwa tygodnie. Od czasu do czasu warto słojem potrząsnąć.

                 Zobacz też: Nalewka z ananasa na rumie

Po dwóch tygodniach nalew filtrujemy. W międzyczasie przygotowujemy syrop z miodu. Moim zdaniem do ananasa najbardziej pasuje miód wielokwiatowy, ale nie traktujmy tego ortodoksyjnie. Miód rozpuszczamy podgrzewając wodę. Starajmy się, by nie przekroczyła ona temperatury 40 stop., bo wyższa ujemni wpływa na smak miodu. 

Przefiltrowany nalew mieszamy teraz z syropem miodowym i wlewamy do butelek, Zamknijmy je szczelnie, bo do degustacji warto je na pół roku odstawić w chłodne miejsce.

Nalewkę z ananasa warto podawać schłodzoną.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz