poniedziałek, 17 marca 2014

Nalewka z rabarbaru

Nalewka  rabarbaru ma tę wielką zaletę, że można ją kosztować niemal od razu po przygotowaniu. Nalewka z rabarbaru jest wyjątkiem, bo w przeciwieństwie do innych nalewek nie wymaga długiego czasu macerowania ani leżakowania. Dlatego wartą się nią zainteresować. 



Nalewka  rabarbaru ma tę wielką zaletę, że można ją kosztować niemal od razu po przygotowaniu. Nalewka z rabarbaru jest wyjątkiem, bo w przeciwieństwie do innych nalewek nie wymaga długiego czasu macerowania ani leżakowania.

Składniki do nalewki z rabarbaru:

  • 1 l soku z rabarbaru
  • 1 l spirytusu
  • 1 szklanka miodu
Do przygotowania nalewki z rabarbaru potrzebny nam będzie świeżo wyciśnięty sok z łodyg. Nie jest to trudne, bo rabarbar należy do roślin z dużą ilością soku. 

              Zobacz też: Jakie nalewki można robić w kwietniu

Sok z rabarbaru wlewamy do dużego słoja. Potem powoli dodajemy do niego miód i spirytus. Uważać trzeba szczególnie na miód, który musi się całkowicie rozpuścić. Dlatego też słój z sokiem cały czas mieszamy.
Potem już płyn wstawiamy do lodówki. Czekamy dobę, przelewamy do butelek i możemy podawać na stół.

Nalewkę z rabarbaru koniecznie trzeba serwować mocno schłodzoną. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz