Nalewka rabarbaru ma tę wielką zaletę, że można ją kosztować niemal od razu po przygotowaniu. Nalewka z rabarbaru jest wyjątkiem, bo w przeciwieństwie do innych nalewek nie wymaga długiego czasu macerowania ani leżakowania. Dlatego wartą się nią zainteresować.
Składniki do nalewki z rabarbaru:
- 1 l soku z rabarbaru
- 1 l spirytusu
- 1 szklanka miodu
Zobacz też: Jakie nalewki można robić w kwietniu
Sok z rabarbaru wlewamy do dużego słoja. Potem powoli dodajemy do niego miód i spirytus. Uważać trzeba szczególnie na miód, który musi się całkowicie rozpuścić. Dlatego też słój z sokiem cały czas mieszamy.
Potem już płyn wstawiamy do lodówki. Czekamy dobę, przelewamy do butelek i możemy podawać na stół.
Nalewkę z rabarbaru koniecznie trzeba serwować mocno schłodzoną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz