poniedziałek, 17 marca 2014

Nalewka z rabarbaru

Nalewka  rabarbaru ma tę wielką zaletę, że można ją kosztować niemal od razu po przygotowaniu. Nalewka z rabarbaru jest wyjątkiem, bo w przeciwieństwie do innych nalewek nie wymaga długiego czasu macerowania ani leżakowania. Dlatego wartą się nią zainteresować. 


Składniki do nalewki z rabarbaru:
  • 1 l soku z rabarbaru
  • 1 l spirytusu
  • 1 szklanka miodu
Do przygotowania nalewki z rabarbaru potrzebny nam będzie świeżo wyciśnięty sok z łodyg. Nie jest to trudne, bo rabarbar należy do roślin z dużą ilością soku. 

              Zobacz też: Jakie nalewki można robić w kwietniu

Sok z rabarbaru wlewamy do dużego słoja. Potem powoli dodajemy do niego miód i spirytus. Uważać trzeba szczególnie na miód, który musi się całkowicie rozpuścić. Dlatego też słój z sokiem cały czas mieszamy.
Potem już płyn wstawiamy do lodówki. Czekamy dobę, przelewamy do butelek i możemy podawać na stół.

Nalewkę z rabarbaru koniecznie trzeba serwować mocno schłodzoną. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz