poniedziałek, 17 marca 2014

Nalewka gruszkowa dla cierpliwych

Przygotowanie nalewki z gruszek nie jest trudne, wymaga jednak wiele cierpliwości. Nalewka z gruszek do spożycia nadaje się dopiero w rok po rozpoczęciu jej przygotowywania. Wszystko to przez gruszki, które niechętnie dzielą się swoim aromatem.



Składniki do nalewki z gruszek:
  • 1 kg gruszek
  • 1 l spirytusu
  • 300 g cukru
  • goździki
  • pól laski wanilii
  • kora cynamonowa

Do produkcji nalewki z gruszek wybieramy wyłącznie dojrzałe i zdrowe gruszki. Kroimy je nieregularnie, zostawiając gniazda nasienne i wrzucamy do gąsiorka. Dodajemy przyprawy - goździki (5-8 szt.), połowę laski wanilii (zawsze przecinamy ją wzdłuż, nigdy w poprzek), skruszoną korę cynamonu (ok. 2 cm kawałek). Wszystko to zalewamy spirytusem i odstawiamy w ciemne i chłodne miejsce.

         Czytaj też: Nalewka z suszonych śliwek z koniakiem

Kolejne czynności wykonujemy dopiero pól roku później. Nalew zlewamy do osobnego naczynia i szczelnie zamykamy. Gruszki zasypujemy cukrem. Jego zadanie to wydobyć z gruszek alkohol. 

Gruszki zasypane cukrem odstawiamy na około dwa tygodnie, czekając gdy cukier się rozpuści. Słojem możemy od czasu do czasu wstrząsnąć. Po tym czasie syrop filtrujemy. Owoce warto dobrze wycisnąć, gdyż znajduje się tam jeszcze sporo soku gruszkowego nasiąkniętego spirytusem. 

Przefiltrowany syrop łączymy z uzyskanym wcześniej nalewem spirytusowym, zamykamy na kolejne dwa tygodnie. Następnie całość filtrujemy i wlewamy do butelek.
Teraz nie pozostaje nam już nic innego jak pozwolić nalewce dojrzewać. 

Dlatego nie powinniśmy jej ruszać przez kolejne pół roku. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz