niedziela, 16 marca 2014

Nalewka z magnolii

Nalewka na kwiatach magnolii to mało znany przepis. Ma ona dwie wady. Po pierwsze robimy ją ze świeżych kwiatów magnolii. Po drugie na jej pełną dojrzałość musimy czekać rok. Być może właśnie to powoduje, że nalewka z magnolii nie jest tak popularna. Łagodny smak i oryginalny aromat warte są spróbowania.



Składniki na nalewkę z magnolii:
  • 1 kwiat magnolii
  • 1 laska wanilii
  • 300 g cukru
  • butelka czerwonego, wytrawnego wina
  • 0,4 l mocnej wódki
Świeżo zerwany kwiat magnolii kroimy cienko i wrzucamy do gąsiora razem z przekrojoną na pół laską wanilii. Zasypujemy cukrem (lub zbliżoną ilością miodu) zalewamy winem i wódką. Wódka powinna mieć co najmniej 45 %. 

Mieszamy, szczelnie zamykamy i odstawiamy w chłodne miejsce. Słój z tym nastawem powinniśmy mieszać średnio dwa razy dziennie.

Po 10 dniach filtrujemy nastaw, co akurat w przypadku nalewki z kwiatów magnolii idzie łatwo. Rozlewamy do butelek i odstawiamy do piwnicy.

O nalewce z magnolii warto sobie przypomnieć dopiero po roku. 

1 komentarz: